ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofigi suszone 150 gramówdaktyle suszone 150 gramóworzechy włoskie 50 gramóworzechy nerkowca 50 gramówmigdały 50 gramówegzotyczna mieszanka bakaliowa 200 gramówrum 7 łyżek stołowychmargaryna 130 gramówjajka 4 sztukcukier 200 gramówcukier waniliowy 1 sztukmąka 100 gramówmąka ziemniaczana 30 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychCynamon 1 łyżek deserowychsól 0,5 łyżek deserowychcukier puder 100 gramówWykonanie:Grubo posiekać migdały, orzechy, figi oraz daktyle i wymieszać ze 100g mieszanki bakaliowej. Dodać 4 łyżki rumu i dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 60 minut.Stopić margarynę i lekko ostudzić. Formę do babki natłuścić i obsypać tarta bułką.Jajka ubić z cukrem i cukrem pudrem na puszysta masę. Wymieszać obie mąki z proszkiem, cynamonem oraz solą i połączyć z masą jajeczną. Dodać stopiony tłuszcz i mieszankę orzechowo-owocową. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wystudzić.Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami rumu. Powstałym lukrem posmarować ciasto i posypać na wierzchu bakaliami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: