ßßß Cookit - przepis na Egzotyczna babka z bakaliami

Egzotyczna babka z bakaliami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
figi suszone 150 gramów
daktyle suszone 150 gramów
orzechy włoskie 50 gramów
orzechy nerkowca 50 gramów
migdały 50 gramów
egzotyczna mieszanka bakaliowa 200 gramów
rum 7 łyżek stołowych
margaryna 130 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 200 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 100 gramów
mąka ziemniaczana 30 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
cukier puder 100 gramów
Wykonanie:
Grubo posiekać migdały, orzechy, figi oraz daktyle i wymieszać ze 100g mieszanki bakaliowej. Dodać 4 łyżki rumu i dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 60 minut.
Stopić margarynę i lekko ostudzić. Formę do babki natłuścić i obsypać tarta bułką.
Jajka ubić z cukrem i cukrem pudrem na puszysta masę. Wymieszać obie mąki z proszkiem, cynamonem oraz solą i połączyć z masą jajeczną. Dodać stopiony tłuszcz i mieszankę orzechowo-owocową. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec ok. 75 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze na 15 minut. Wystudzić.
Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami rumu. Powstałym lukrem posmarować ciasto i posypać na wierzchu bakaliami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9710/Egzotyczna-babka-z-bakaliami