ßßß
Zupa to danie z możliwościami. Można ją ugotować na przysłowiowym gwoździu. Spróbujcie kremu z dyni i batatów i zobaczcie jak pyszna jest zupa na obiad.6 porcjiSkładniki:1 dynia piżmowa, około 600 g1 mały batat, około 400 g400 ml kokosowego mleka, pełnotłuszczowego1 łyżka kokosowego oleju2 łyżki świeżego imbiru, startego1 czerwone chili3 łyżki świeżej kolendry, posiekanej1 trawa cytrynowa1 ząbek czosnku2 łyżki soku z limonki400 ml bulionu z warzyw lub kurczakasól do smakuszczypta kajeńskiego pieprzu1 łyżka czarnuszki200 g halloumi + 2 łyżki kokosowego oleju do smażenia
Dynię i batata przekrój na pół. Z dyni usuń gniazdo z pestkami i piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 40 minut. Z upieczonych warzyw usuń skórkę i pokrój je w kostkę. Na koksowym oleju zeszklij imbir, chili, trawę, czosnek pokrojone w kostkę. Dodaj warzywa i wlej kokosowe mleko z bulionem. Gotuj zupę przez 10 minut. Dodaj posiekaną kolendrę i zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i przyprawami.Halloumi pokrój w kostkę i zrumień na oleju. Ser staje się miękki. Rozlej zupę do miseczek, posyp grzankami z sera i czarnuszką. Udekoruj posiekaną kolendrą