ßßß
Składniki (4 porcje):1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę1 cebula, pokrojona w półplasterki1 łyżka świeżego imbiru, startego1 trawa cytrynowa2 łyżki czerwonej pasty curry1 puszka mleka kokosowego (4 łyżki zostawić do podania)600 ml bulionu warzywnegocukier, sok z limonki, sól, pieprz – do smakuolej rośliny - do smażenia1 czerwona papryczka chili do podania
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Dynię umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem. Piec 25-30 minut, aż się zrumieni.2. W międzyczasie rozgrzać olej w garnku i zeszklić na niewielkim ogniu cebulę. Dodać imbir i trawę cytrynową, smażyć minutę. Dodać pastę curry i smażyć kolejną minutę.3. Dokładnie wymieszać w puszce mleko kokosowe. Dodać do garnka upieczoną dynię, bulion, mleko kokosowe (zostawiając 4 łyżki do podania) - wszystko gotować przez 5 minut.Wyciągnąć trawę cytrynową, zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować. Opcjonalne, w celu uzyskania całkowicie gładkiego kremu, dodatkowo przetrzeć zmiksowaną zupę przez geste sito.4. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem i sokiem z limonki. Podawać z odrobiną mleka kokosowego i plasterkami świeżej papryczki chili.Smacznego :-)