Wykonanie
Lubicie chińską kuchnię? Soczysty
kurczak w sosie słodko kwaśnym,
biały ryż, chrupiące warzywa… Co więcej potrzeba do szczęścia. Moja rodzinka jest zawsze zadowolona z obiadu po chińsku. Sądzę, że to zasługa sosu. Sos słodko kwaśny przyrządzam na wiele sposobów. Ten zawiera niewiele składników ale jest pyszny.
Sos sojowy,
imbir, sporo
czosnku i
wino marsala… i jeszcze
ocet balsamiczny. No przecież to jest sos słodko kwaśny.Macie jakąś ulubioną chińska restaurację? Ja ostatnio nie
mogę natrafić na dobrą chińszczyznę, dlatego gotuję sama. Wiem, że moje smaki są takie jakie powinny być, naturalne, aromatyczne i intensywne. Będąc dzieckiem znałam jedynie grę w Chińczyka. O chińskiej kuchni nie miałam zielonego pojęcia. Jedynie Chińczyk jakoś mi utkwił w pamięci. Lubicie gry i grać? Jest wiele ciekawych portali, gdzie można sobie pograć o choćby w Chińczyka. Portal polskakasyno.pl także przygotował swój ranking kasyn . Najwyraźniej branża hazardowa rozwija się w szybkim tępie. No cóż mamy pandemię i wiele osób większość czasu
spędza w domu i szuka rozrywki w grze. Jedni grają, a ja gotuję chińszczyznę.

Pewnie wiele z Was marzy zagrać w znanym na całym świecie kasynie, ale czyż online kasyna nie są bardziej wygodne i dostępne zwłaszcza teraz z tak wielkimi bonusami. Moje domowe gotowanie też jest czasami jak granie. Zawsze kombinuję z różnymi
smakami. Jeśli mi zabraknie jakiegoś składnika to zastępuję go innym. W tym przepisie potrzebowałam
wytrawne sherry ale miałam
wino Marsala.
Dymkę zastąpiłam
porem. Zawsze znajdę jakieś smaczne rozwiązanie i zawsze świetnie się bawię podczas gotowania.4 porcjeSkładniki:600 g
fileta z piersi kurczaka1 łyżka soi1 łyżka
wytrawnego wina Marsala1 łyżka
mąki kukurydzianej100 g
selera korzeniowegopo jednej małej
papryce, czerwonej, zielonej i żółtej1
marchewka5 cm świeżego
imbiru3 ząbki
czosnku100 ml
sosu sojowego100 ml
wody3 łyżki
octu balsamicznego3 łyżki
miodu2 łyżeczki
oleju sezamowego1 czerwone
chili2 łyżki
masłanasiona
sezamu i
por do posypania
biały ryż do podania

Podziel
filet z kurczaka na małe kawałki. W naczyniu wymieszaj
soję z
winem i
mąką kukurydzianą. Zanurz
kurczaka, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę. Warzywa pokrój w słupki. Obrany
imbir zetrzyj na tarce.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Chili oczyść z gniazdka i drobno pokrój. Rozgrzej
masło na patelni i zrumienić
mięso ze wszystkich stron. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni wokuj warzywa przez około 5 minut. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Przełóż warzywa na talerz.Na tą samą patelnię wlej
olej sezamowy. Dodaj
imbir,
czosnek,
chili i smaż na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie wlej
wodę,
sos sojowy,
ocet balsamiczny i
miód. Gotuj sos. Kiedy sos zacznie się karmelizować i gęstnieć dodaj
mięso i warzywa, dokłądnie wymieszaj i zagotuj.Podaj
kurczaka z
białym ryżem. Posyp prażonym
sezamem i
porem pociętym w piórka.