Wykonanie
Nóżki nie będzie,ale skrzydełko tak, jak najbardziej i to nawet 70 dkg :) I w dodatku w
sosie sojowym z
imbirem.Tak przygotowane skrzydełka smakują znakomicie z
dynią marynowaną.
70 dkg skrzydełek z
kurczakaolej do smażenia skrzydełeksos:6 łyżek
sosu sojowego2 łyżki
miodu2 łyżki białego
wytrawnego wina (można pominąć)duży ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
imbiru5 łyżek
wodySkrzydełka myję i odcinam najmniejszą,końcową część(jest niepotrzebna więc wyrzucam). Na patelni rozgrzewam
olej i smażę na nim skrzydełka na złoto. W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu(zazwyczaj podwajam porcję,bo podczas smażenia trochę odparowuje więc w efekcie jest go mało,szczególnie,jeśli dodatkiem do dania będzie
ryż), wlewam do przysmażonych skrzydełek i całość duszę 30 min. Po 15 minutach odwracam skrzydełka,żeby przeszły
smakami z obu stron.Skrzydełka podczas smażenia w sosie nabierają ciemnego koloru,tak jak na zdjęciu.Latem można zamarynować skrzydełka w sosie i piec na grillu-te dopiero mają smaczek:) Smacznego!!!