ßßß Cookit - przepis na Skrzydełko, czy... ? :)

Skrzydełko, czy... ? :)

nazwa

Wykonanie

Nóżki nie będzie,ale skrzydełko tak, jak najbardziej i to nawet 70 dkg :) I w dodatku w sosie sojowym z imbirem.Tak przygotowane skrzydełka smakują znakomicie z dynią marynowaną.
70 dkg skrzydełek z kurczaka
olej do smażenia skrzydełek
sos:
6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki imbiru
5 łyżek wody
Skrzydełka myję i odcinam najmniejszą,końcową część(jest niepotrzebna więc wyrzucam). Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim skrzydełka na złoto. W miseczce mieszam wszystkie składniki sosu(zazwyczaj podwajam porcję,bo podczas smażenia trochę odparowuje więc w efekcie jest go mało,szczególnie,jeśli dodatkiem do dania będzie ryż), wlewam do przysmażonych skrzydełek i całość duszę 30 min. Po 15 minutach odwracam skrzydełka,żeby przeszły smakami z obu stron.Skrzydełka podczas smażenia w sosie nabierają ciemnego koloru,tak jak na zdjęciu.Latem można zamarynować skrzydełka w sosie i piec na grillu-te dopiero mają smaczek:) Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/01/skrzydeko-czy.html