ßßß
Dzień dobry słoneczka. Macie ochotę na coś pysznego ? zrobiłam wczoraj pyszną struclę drożdżową z cynamonem. Mówię wam jakie to wyszło pyszne w smaku. Obłędnie pyszne. Koniecznie spróbujcie, możecie takie ciasto zrobić na świąteczny stół. Można ją zrobić także z twarogiem albo masą makową.My ciasto drożdżowe uwielbiamy i powiem wam, że piekę go dość często w różnych wydaniu. Nie wiem co jest takiego magicznego w drożdżowym, ale przygotowywanie go mnie uspokaja, serio. To co robicie takie pyszności razem ze mną ?Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.Składniki:- 600 g mąki pszennej- 40 g świeżych drożdży- 2 jajka + 1 żółtko- 100 g cukru- 250 g ciepłego mleka- 100 g masłanadzienie- 80 g masła- 3 łyżeczki cynamonu- 150 g cukru trzcinowegoDo kubka wkruszam drożdże i zasypuje je łyżeczką cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, rozbełtane jajka. W garnku roztapiam masło i wlewam do niego mleko, mieszam i dodaję do mąki. Wlewam drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy masło i cukier, dodajemy cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na dwie części i każdą z nich rozwałkowuje na placek na blacie podsypanym mąką. Smaruje po całej powierzchni masą cynamonową i zawijam jak roladę .O strym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz.Strucle układam do dwóch blaszek keksówek - 30 cm (smaruje je delikatnie olejem i posypuje sezamem). Smaruje rozbełtanym białkiem. Zostawiam je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół. Strucle piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Następnie zostawiam je jeszcze chwilkę w blaszce, po jakiś 20 minutach wyciągam na kratkę, aby wystygły.
