Wykonanie

Dzień dobry słoneczka. Macie ochotę na coś pysznego ? zrobiłam wczoraj pyszną
struclę drożdżową z
cynamonem. Mówię wam jakie to wyszło pyszne w smaku. Obłędnie pyszne. Koniecznie spróbujcie, możecie takie ciasto zrobić na świąteczny stół. Można ją zrobić także z
twarogiem albo masą
makową.My
ciasto drożdżowe uwielbiamy i
powiem wam, że piekę go dość często w różnych wydaniu. Nie wiem co jest takiego magicznego w
drożdżowym, ale przygotowywanie go mnie uspokaja,
serio. To co robicie takie pyszności razem ze mną ?Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia i smacznego.Składniki:- 600 g
mąki pszennej- 40 g świeżych
drożdży- 2
jajka + 1
żółtko- 100 g
cukru- 250 g ciepłego
mleka- 100 g
masłanadzienie- 80 g
masła- 3 łyżeczki
cynamonu- 150 g
cukru trzcinowegoDo kubka wkruszam
drożdże i zasypuje je łyżeczką
cukru, odstawiam na chwilkę, aby się zrobiły płynne.Do miski wsypuję
mąkę, resztę
cukru, rozbełtane
jajka. W garnku roztapiam
masło i wlewam do niego
mleko, mieszam i dodaję do
mąki. Wlewam
drożdże. Wszystko razem wyrabiam za pomocą rąk lub mikserem z hakiem. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5-2 godziny.Przygotowujemy nadzienie. Do garnka wkładamy
masło i
cukier, dodajemy
cynamon. Wszystko razem podgrzewamy i mieszamy, aż
masło się rozpuści i wszystko dobrze ze sobą połączy.Gdy ciasto już wyrośnie to dzielę je na dwie części i każdą z nich rozwałkowuje na placek na blacie podsypanym
mąką. Smaruje po całej powierzchni masą
cynamonową i zawijam jak roladę .O
strym nożem kroimy na pół wzdłuż zostawiając jeden koniec nie rozcięty. Pleciemy na przemian paski jak warkocz.
Strucle układam do dwóch blaszek keksówek - 30 cm (smaruje je delikatnie
olejem i posypuje
sezamem). Smaruje rozbełtanym
białkiem. Zostawiam je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, grzanie góra-dół.
Strucle piekę 35-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Następnie zostawiam je jeszcze chwilkę w blaszce, po jakiś 20 minutach wyciągam na kratkę, aby wystygły.

