Wykonanie
Słodkie, pachnące
cynamonem …
drożdżowe składańce, do odrywania. Pieczone w formie na muffiny. Najlepsze jeszcze ciepłe! Polecam do filiżanki
herbaty, zwłaszcza w takie jak dziś pochmurne, jesienne popołudnie.



Składniki na 12 sztuk:400 g
mąki pszennej200 g
mleka40 g
oleju rzepakowego50 g świeżych
drożdży70 g
cukru1
jajkoDodatkowo:50 g
masła5 łyżek
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy
drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę
cukru i trochę
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą
soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy
jajko. W garnku podgrzewamy
mleko z
olejem i
cukrem. Do miski z
mąką dodajemy zaczyn
drożdżowe oraz cieple
mleko z
olejem i
cukrem. Łączymy wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W małym rondlu rozpuszczamy
masło z
cukrem i
cynamonem.Piekarnik nastawiamy na 190 st. C.Wyrośnięte
ciasto drożdżowe pozbawiamy powietrza (uderzając w nie pięścią). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną
mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok 0,5 cm. Ciasto smarujemy na całej powierzchni rozpuszczonym
masłem z
cukrem i
cynamonem. Następnie płat ciasta przecinamy na 3 prostokąty, nakładamy je na siebie i składamy. Tak złożone ciasto tniemy na sześć kawałków i układamy w wysmarowanej
masłem formie na muffiny. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Drożdżowe składańce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.Smacznego!




