ßßß


Składniki na 12 sztuk:400 g mąki pszennej200 g mleka40 g oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży70 g cukru1 jajkoDodatkowo:50 g masła5 łyżek cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. 1/4 szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajko. W garnku podgrzewamy mleko z olejem i cukrem. Do miski z mąką dodajemy zaczyn drożdżowe oraz cieple mleko z olejem i cukrem. Łączymy wszystkie składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).W małym rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i cynamonem.Piekarnik nastawiamy na 190 st. C.Wyrośnięte ciasto drożdżowe pozbawiamy powietrza (uderzając w nie pięścią). Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubość ok 0,5 cm. Ciasto smarujemy na całej powierzchni rozpuszczonym masłem z cukrem i cynamonem. Następnie płat ciasta przecinamy na 3 prostokąty, nakładamy je na siebie i składamy. Tak złożone ciasto tniemy na sześć kawałków i układamy w wysmarowanej masłem formie na muffiny. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Drożdżowe składańce wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut, do czasu aż się ładnie zarumienią.Smacznego!



