ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe bułeczki

Cynamonowe bułeczki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny. Cynamonowe bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma.
Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko”
Składniki:
400 gram mąki pszennej
9 g suchych drożdży
100 gram oleju
2 łyżki roztopionego masła
60 g cukru
200 ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko rozbełtane do posmarowania
Wykonanie:
W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj mąkę i suche drożdże. Dodaj olej, powoli wlewaj mleko, dodaj cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż na blacie obsypanym mąką, rozwałkuj każdy kawałek na duży prostokąt, posmaruj roztopionym masłem, posyp cynamonem i trzcinowym cukrem.
Ciasto podziel na pięciocentymetrowe paski, zwijaj je w kształt ślimaka, lekko spłaszczaj i przekładaj do foremek na muffinki wysmarowanych masłem (w ten sposób łatwiej zachowasz ich formę, ale te pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C.
Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Ja dodatkowo posypałam cukrem.
Źródło:http://dom-agi.pl/cynamonowe-buleczki