Wykonanie
Uwielbiam zapach
ciasta drożdżowego, a tym bardziej lubię wszystkie wypieki z jego udziałem. Jeżeli chodzi o
cynamon, to lubię jego zapach, smak, ale nie w przesadnej ilości. Te bułeczki są niezwykle urocze, a jakie pyszne. Są lekko chrupiące na zewnątrz i pysznie mięciutkie w środku, na drugi dzień równie pyszne. Zapach przy wypieku takich bułeczek jest w domu piękny.
Cynamonowe bułeczki są łatwe do przygotowania i idealne na szare jesienne popołudnia, gdy słońca właściwie nie ma.Przepis z książki Ani Starmach „Pyszne. Na Słodko”

Składniki:400 gram
mąki pszennej9 g suchych
drożdży100 gram
oleju2 łyżki roztopionego
masła60 g
cukru200 ml
mleka2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżka
cynamonu2 łyżki
cukru trzcinowego1
jajko rozbełtane do posmarowaniaWykonanie:W misce (lub w misie robota kuchennego) wymieszaj
mąkę i suche
drożdże. Dodaj
olej, powoli wlewaj
mleko, dodaj
cukier, wyrabiaj przez mniej więcej 5 minut lub dłużej, jeśli ciasto będzie nadal zbyt lepkie. Wyrobione ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż na blacie obsypanym
mąką, rozwałkuj każdy kawałek na duży prostokąt, posmaruj roztopionym
masłem, posyp
cynamonem i
trzcinowym cukrem.Ciasto podziel na pięciocentymetrowe paski, zwijaj je w kształt
ślimaka, lekko spłaszczaj i przekładaj do foremek na muffinki wysmarowanych
masłem (w ten sposób łatwiej zachowasz ich formę, ale te pieczone bez foremek również ładnie zachowują formę). Piecz około 20–25 minut w temperaturze 190°C.Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym
jajkiem. Ja dodatkowo posypałam
cukrem.