Wykonanie
Cynamonowe zawijaski można zapakować do wiklinowego kosza i zjeść na pikniku. Znakomicie komponują się ze szklanką
mleka. Można je zjeść na śniadanie, podwieczorek, albo kolację, bo wcale nie są aż tak niezdrowe. Pełnoziarniste drożdżówki z
cynamonem, to taka ciut zdrowsza wersja słodkich
bułek.Składniki:Ciasto:50g
drożdżyŁyżka
białego cukru2/3 szklanki ciepłego
mlekaSzklana
mąki pszennejSzklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej
Jajko3 łyżki drobnego
cukru trzcinowego3 łyżki gorzkiego
kakao w proszku + 4 łyżki
mlekaDodatki:2 łyżki
masłaŁyżka
cynamonuŁyżka drobnego
cukru trzcinowegoJajkoGruby
cukierWykonanie:
Drożdże mieszamy z
mlekiem i
białym cukrem, odstawiamy na kwadrans.Obie
mąki mieszamy z
cukrem trzcinowym, dolewamy rozczyn
drożdżowy i wbijamy
jajko. Wyrabiamy
ciasto drożdżowe aż będzie gładkie i jednolite, powinno przestać lepić się do rąk po jakiś 10 minutach wyrabiania. Teraz ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy
kakao rozprowadzone w
mleku. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Z obu części ciasta formujemy kulki, które przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.Mieszamy
cukier trzcinowy z
cynamonem i roztapiamy
masło.Po tym czasie z dwóch części ciasta wałkujemy prostokątne placki takiej samej wielkości. Kładziemy na blacie jasny placek, smarujemy go połową
masła i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Kładziemy ciemny placek na jasnym, smarujemy resztą
masła i posypujemy resztą
cukru z
cynamonem. Zawijamy rulon z ciasta i odcinamy
ostrym nożem „plasterki” o grubości ok. 3 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy odrobiną grubego
cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.


