ßßß
składniki:duża marchewkapietruszka biała3 ziemniakimajeranek2 małe ząbki czosnkuliść laurowy4 ziarna ziela angielskiegośmietana 18%0,5 l żurku (zakwasu)ok. 300 g mięsa mielonego jakocebulaolejmąka do panierowania może być krupczatka2 łyżki bułki tartejOstatnie 6 pozycji odnosi się do przepisu z kulkami mięsnymi. Jeśli robimy z kiełbasą, zamiast mięsa dajemy 4 kawałki białej kiełbasy, a ostatnie 5 składników z listy pomijamy.Na początku przygotowujemy wywar: ok 1 litra wody zagotowujemy z zielem angielskim, liściem laurowym, można dodać bulionu w kostce lub w proszku (czasem korzystam z tego,ale wtedy staram się, aby było BIO, bez tłuszczów utwardzanych). Jeśli gotujemy z kiełbasą to od razu na początku wrzucamy kiełbasę. Następnie wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, marchew i pietruszkę pokrojoną w talarki lub półtalarki, solimy.Jeśli naszą „wkładką” mają być kuleczki z mięsa mielonego, w osobnym naczyniu łączymy mięso z solą, posiekaną cebulą, łyżeczką majeranku, bułką tartą i jajkiem. Wyrobione ciasto formujemy w małe kulki (wielkości piłeczki do ping-ponga lub trochę mniejsze), obtaczamy je w mące i podsmażamy na oleju z każdej strony. Podsmażone mięso wrzucamy do wywaru. Wyławiamy liścia laurowe i ziele angielskie. Kiedy jarzyny są już miękkie dodajemy żurek z butelki, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i majeranek do smaku. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki śmietany rozprowadzone w kilku łyżkach zupy.Na talerze wlewamy gorącą zupę wraz ze wszystkimi jarzynami i mięsem bądź kiełbasą obrana i pokrojoną w plastry.Jeśli ktoś lubi proponuję dodać do gotującego się wywaru suszonego grzybka. Natomiast jeśli chodzi o śmietanę podałam ilość jaką ja dodaję, ale wiem, że są zwolennicy (czytaj mój dziadek) co wolą jej większe ilości, nawet pół szklanki.Życzę smacznego