ßßß Cookit - przepis na KASZA PĘCZAK Z CHORIZO I CUKINIĄ

KASZA PĘCZAK Z CHORIZO I CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI / 2 porcje
oliwa z oliwek
cebula, 1/2 szt.
czosnek, 2 ząbki
suszone chili, 1 szt.
chorizo, 100 g
żółta cukinia, 100 g
kasza pęczak, 150 g
bulion
żółta fasolka, 100 g
pomidory żółte, 150 g
sól, pieprz
natka pietruszki, 1/2 pęczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na oliwie zeszklić drobno posiekane: cebulę, czosnek i chili. Z chorizo ściągnąć flak. Kiełbasę przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Wrzucić do garnka. Chwilę póżniej dodać cukinię, pokrojoną w ten sam sposób. Smażyć 3-4 minuty. Całość przełożyć na talerz.
Do tego samego garnka wsypać kaszę. Wlać bulion. Tylko tyle, aby przykrywał kaszę. Przeprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach od zagotowania, dodać pokrojoną na 3 centymetrowe kawałki fasolkę. Zmniejszyć ogień. Gotować, co jakiś czas dolewając bulion.
Kiedy składniki będą prawie gotowe, dodać grubo pokrojone pomidory. Po chwili wrzucić chorizo i cukinię. Wymieszać. Gotować do momentu kiedy pomidory zaczną się lekko rozpadać. Dodać posieką pietruszkę. W razie potrzeby ponownie przyprawić.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/kasza-peczak-z-chorizo-i-cukinia