ßßß
Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z Waszym ulubionym musem truskawkowym ze zmiksowanych truskawek, przykryte bitą śmietaną i owocami. Coś obłędnego, połączenie delikatnego i puszystego musu truskawkowego z czekoladą. Warto przygotować na najbliższą okazję jeszcze w sezonie truskawkowym; kto mógłby oprzeć się takiemu połączeniu?Składniki:130 g mąki pszennej40 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli125 ml (pół szklanki) maślanki lub kefiru125 ml (pół szklanki) zaparzonej kawy60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko180 g jasnego brązowego cukruWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu lekko roztrzepać rózgą kuchenną, tylko do połączenia się składników (nie ubijać!): maślankę, kawę, olej, jajko, wanilię, cukier. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużejFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).Piec w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 30 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Ciasto może wyrosnąć z lekką górką, którą po upieczeniu należy odciąć/wyrównać.Mus truskawkowy:450 g truskawek (świeżych lub mrożonych)1 łyżka soku z cytryny70 g cukru12 g żelatyny w proszku + 3 łyżki zimnej wody400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonejŻelatynę zalać zimną wodą (3 łyżki) tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia.Truskawki, sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zdjąć z palnika. Zmiksować blenderem. Do gorącego puree dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia się w puree. Wystudzić do temperatury pokojowej (nie można pozwolić mieszance stężeć).W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia.Ponadto:250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej1 łyżka cukru pudrukilka truskawek, przepołowionychkilka truskawek, zmiksowanych blenderem do otrzymania konsystencji sosumakaroniki (niekonieczenie)Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem do sztywności.Wykonanie:Ciasto czekoladowe umieścić z powrotem w tortownicy i zapiąć, ewentualnie spokorzystać z obręczy do tortów. Na ciasto przelać przygotowany mus truskawkowy, wyrównać a następnie schłodzić w lodówce w celu stężenia musu. Po stężeniu musu na górę wyłożyć bitą śmietanę, ozdobić truskawkami i sosem truskawkowym, a przed podaniem ewentualnie makaronikami .Przechowywać w lodówce.Uwaga : czasem się zdarza, że forma stykając się z musem - zabarwi go na nieładny kolor. Aby tego uniknąć polecam używanie specjalnej folii lub po prostu papieru do pieczenia (z folią nie będzie widocznych zagnieceń na musie).
