ßßß
Co jest w nim jest takiego diabelskiego? Wszystko po kolei. Jest diabelnie proste do wykonania. Choć nie ma w sobie czekolady, ma diabelnie dużo kakao, dzięki czemu jest mocno czekoladowe. I diabelsko ciemne. I wilgotne. I smakuje diabelnie dobrze! Jest bardzo delikatne, jak puszek, rozpływające się w ustach. Taka amerykańska wersja najlepszego polskiego murzynka. Ciasto można przełożyć kremem czekoladowym, konfiturą malinową lub jak ja - waniliową bitą śmietaną. Jakby było mało... diabelnie uzależnia!Składniki:200 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody2 łyżeczki ekstraktu z wanilii50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody2 duże jajka, w temp. pokojowej115 g masła, miękkiego200 g cukru granulowanego (dodałam 150 g)200 g jasnego brązowego cukruMąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie.Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.Do przełożenia:250 ml śmietany kremówki1 łyżeczka ekstraktu z waniliinasionka z 1 laski wanilii1 łyżka cukru pudruPonadto:około 300 g świeżych malinKremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części.Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.Smacznego :)
Przepis Flo Braker z książki 'The simple art of perfect baking'.