ßßß
Składniki:porcja na ok. 10 kwadratowych gofrów200 g mąki pszennej50 g cukru pudru40 g kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli3 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (bądź ziarenka z 1/2 laski wanilii)450 ml maślanki (można zastąpić kefirem)55 g masła (roztopionego i wystudzonego)Maślankę, jajka i ekstarakt z wanilii zmiksować. Wszystkie składniki suche przesiać przez sito. Dodać do składników mokrych i wszystko razem dobrze zmiksować. Mamy otrzymać gładką mieszaninę z wyraźnymi pęcherzykami powietrza.Piec w gofrownicy do chrupkości. U mnie ok. 10 minut.Podawać ciepłe.Smacznego :)
Źródło przepisu Tu