ßßß
Moja propozycja na tegoroczne Walentynki. Intensywne, czekoladowe ciasto z pysznym kremem czekoladowym. Strukturą podobne do naszego murzynka, lekkie i wilgotne, wciągające, nieprzekombinowane. Na pewno będzie smakowało wszystkim zakochanym (i nie tylko ;-). Powiedz 'kocham' na czekoladowo..Składniki na ciasto czekoladowe:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków3/4 szklanki kakao2 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki soli1 szklanka maślanki lub kefiru1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (rozpuszczalnej)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do dużego naczynia przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice o średnicy 23 cm*, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.Krem czekoladowy**:230 g gorzkiej czekolady2 łyżki kakao1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulki)5 łyżek wody1 łyżka rumu lub wódki2 duże jajka1 łyżka cukru***szczypta soli1 szklanka śmietany kremówkiW garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może byc ciepła) i miskować tylko do połączenia się składników.W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.Polewa czekoladowa:140 g mlecznej czekolady110 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek lub proszku)160 g śmietany kremówki 30% lub 36%Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady i kawę, odstawić na 2 minuty. Wymieszać do roztopienia na minimalnej mocy palnika.Wykonanie:Wystudzone ciasto przełożyć kremem czekoladowym; polać polewą, wyrównać. Schłodzić.Smacznego :-).* piekłam w formie o średnicy 20 cm, więc ciasto wyszło wyższe** zrobiłam krem z połowy porcji, zrobiony z całości z powodzeniem wystarczy również na ozdobienie tortu*** krem jest mało słodki, co mi pasuje, ale może będziecie chcieli posłodzić więcej :-)
Przepis pochodzi z książki 'Barefoot contessa at home', autor - Ina Garten.