Wykonanie

Pyszne, treściwe lecz delikatne, wilgotne ciasto
czekoladowe, które upiekłam z przepisu na moje ulubione ciasto
czekoladowe . Choć u mnie rozeszło się od razu po upieczeniu, ciasto to
daje szerokie
pole do popisu i własnych modyfikacji. Doskonałe jako podstawa
tortu - świetnie się kroi na blaty i nadaje się do przekładania kremem i obkładania masą
cukrową. Wspaniałe po prostu jako ciasto
czekoladowe z polewą. Co
daje dodatek wina? Dodaje do ciasta słodką nutę
owocową! Pachnie
owocami podczas pieczenia, a po upieczeniu przez czerń ciasta przebija głęboki czerwony kolor... polecam!Składniki na ciasto
czekoladowe:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki drobnego
cukru do wypieków3/4 szklanki
kakao2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1 szklanka
maślanki lub
kefiru1/2 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego
czerwonego winaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do dużego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę, proszek,
sól.Do większej miski wlać
maślankę,
olej,
jajka,
wanilię,
czerwone wino i
cukier. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia i wymieszania się składników. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia.Gotowe ciasto przelać do wysokiej tortownicy o średnicy 23 cm lub klasycznej 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (w zależności od formy, w mniejszej i wyższej - dłużej). Wyjąć, wystudzić.Smacznego :-).