ßßß
Wspaniałe dyniowe muffiny z aromatem pomarańczowym i drobinkami czekolady! Mięciutkie, wilgotne, pachnące :-). Szybkie do wykonania - jedyne co potrzebujecie przygotować wcześniej to puree z dyni, a może właśnie macie je w lodówce? :-). Polecam!Składniki na około 10 sztuk:225 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków1 szklanka puree z dyni (około 240 g)*2 duże jajka125 ml kefiru lub maślanki80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowegoskórka otarta z 1 pomarańczy100 g chocolate chips (gorzkie i mleczne pół na pół)lub ulubionej posiekanej czekolady + kilkanaście do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon - przesiać, odłożyć.W naczyniu umieścić: puree z dyni, duże jajka, kefir, skórkę z pomarańczy, cukier, olej i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Do roztrzepanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać, do połączenia. Dodać chocolate chips i wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasta wypełniając je prawie do pełna (pół cm od górnego brzegu papilotki). Z wierzchu posypać kawałkami czekolady lub chocolate chips . Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree dyniowe . To proste!Smacznego :-).