Wykonanie

Wspaniałe
dyniowe muffiny z
aromatem pomarańczowym i drobinkami
czekolady! Mięciutkie, wilgotne, pachnące :-). Szybkie do wykonania - jedyne co potrzebujecie przygotować wcześniej to puree z dyni, a może właśnie macie je w lodówce? :-). Polecam!Składniki na około 10 sztuk:225 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 szklanka puree z dyni (około 240 g)*2 duże
jajka125 ml
kefiru lub
maślanki80 ml
oleju rzepakowego lub
słonecznikowegoskórka otarta z 1
pomarańczy100 g chocolate
chips (gorzkie i
mleczne pół na pół)lub ulubionej posiekanej
czekolady + kilkanaście do posypaniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
cynamon - przesiać, odłożyć.W naczyniu umieścić: puree z dyni, duże
jajka,
kefir, skórkę z
pomarańczy,
cukier,
olej i roztrzepać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Do roztrzepanych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać, do połączenia. Dodać chocolate
chips i wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasta wypełniając je prawie do pełna (pół cm od górnego brzegu papilotki). Z wierzchu posypać kawałkami
czekolady lub chocolate
chips . Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!Smacznego :-).