Wykonanie

Rozpoczynam odkurzanie przepisów ze starego zeszytu. To ciasto ostatni raz robiłam kilka lat temu... ale teraz sezon i
jabłkowy i
orzechowy, więc może skorzystacie. Znam je pod nazwą 'placek amerykański', ale nazwa 'wiewiórka' jest chyba bardziej popularna. Placek jest miękki, jesienny, wspaniały... aż M. szepnął mi na ucho: takie lubię...Składniki na ciasto:4
jajka3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
oleju rzepakowego lub
słonecznikowego1 szklanka grubo posiekanych
orzechów włoskich4 - 5
jabłek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Orzechy dość grubo posiekać.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce i stopniowo, cały czas ubijając. Dodać
żółtka, ubijać. Strużką wlewać
olej, cały czas ubijając.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem,
sodą i
cynamonem. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać przy pomocy szpatułki.
Jabłka i
orzechy dodać do reszty ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 33 x 22 cm, piec około 45 - 55 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Ostudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego :-).