Wykonanie
Dziś przepis na pyszną i piękną tartę z dodatkiem
syropu z czarnego bzu … idealne ciasto na Dzień Mamy 🙂 .
Tarta ta kojarzy mi się z moją Mamą … samo dobro 🙂
syrop z czarnego bzu, który wykorzystałam w przepisie dostałam właśnie od mamy ( zawsze nas zaopatruje w takie cudowne, wartościowe mikstury). A kruche ciasto i
bezy … mój smak dzieciństwa. Mama często piekła ciasta na kruchym spodzie (wspominałam już Wam o tym w poprzednim
poście przy okazji tarty
jabłkowej) … zwłaszcza małe tarteletki… do dziś rozczula mnie ich pyszny
maślany smak. Babeczki były tak pyszne, że często wszystkie nie doczekały się farszu 😉A wraz z przepisem na pyszną tartę oraz przy okazji zbliżającego się Dnia
Matki mam dla Was 10% kod zniżkowy do sklepu Manufaktura Wielkopolska .Wystarczy, że podczas zakupów wpiszecie hasło durszlak10, a rabat zostanie uwzględniony wszystkie produkty w twoim koszyku.Kod jest aktywny do 30 . 06.2019 r.
Wskazówki: Kruchy spód i
beziki możemy upiec prędzej.
Budyń gotujemy kilka godzin wcześnie (lub wieczorem) aby ostygł.Składniki na ciasto ( dwie formy o wymiarach 11cmx 35 cm ):270 g
mąki pszennej30 g
cukru pudru200 g
masła3
żółtkaszczypta
soliWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy
żółtka i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni. Ciasto odstawiamy do wystygnięcie.Składniki na
bezę:3
białek170 g
cukru drobnegoszczypta
soli1 łyżeczka
syropu z czarnego bzuDwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 130 st. C z termoobiegiem.Do wysokiego naczynia wlewamy
białka, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy
cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków
cukru. Na końcu dodajemy
syrop z czarnego bzu, miksujemy. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe
beziki na blachę. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut.
Beziki studzimy w uchylonym piekarniku.Składniki krem:1 opakowanie budyniu
waniliowego400 ml
mleka do ugotowania budyniu100 g miękkiego
masła2-3 łyżki
cukru pudru2-3 łyżki
syropu z czarnego bzuszczypta
różowego barwnika spożywczego, opcjonalnie
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość
mleka z 500 ml na 400 ml. Przykrywamy folia spożywczą tak aby folia dotykała wierzchu budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Miękkie
masło miksujemy z
cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do czasu uzyskania gładkiego kremu. Odkładamy 3 łyżki kremu do miseczki. Do pozostałej części dodajemy
syrop z czarnego bzu. Do odłożonej części dodajemy odrobinę różowego barwnika i miksujemy. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.Składamy tartę.Na kruchy spód wykładamy krem. Na wierzch układamy upieczone wcześniej
beziki, wyciskamy rozety z różowego kremu.Smacznego!