Wykonanie
Tarty to jeden z moich ulubionych deserów! W ramach nawiązanej niedawno współpracy otrzymałam kilka produktów firmy ETERNO, a wśród nich
LIMONKI w
syropie. Postanowiłam wykorzystać je do wypieku, dodając
syrop do masy, a
limonkami ozdabiając tartę.
Syrop nie jest zbyt słodki, więc doskonale łączy się
mlekiem skondensowanym, zaś same
limonki są fantastyczne i pyszne! Można je wykorzystać również do
herbaty,
drinków lub innych deserów.
Ciasto :140 g
masła,1
żółtko,200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej,50 g
cukru pudru,szczypta
soli.Masa :1
jajko,1
żółtko,400 g
mleka skondensowanego słodkiego,3 łyżki
cukru,10 łyżek
syropu z
Limonek w
syropie ETERNO*,
limonki z
syropu do dekoracji.Wykonanie:Przygotowujemy ciasto: szerokim nożem siekamy
mąkę z
masłem. Dodajemy
żółtko,
cukier puder i
sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze około 160 stopni.Przygotowujemy masę: ubijamy
jajko i
żółtko wraz z
cukrem, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy powoli
mleko skondensowane i
syrop z
limonek.Na podpieczony i przestudzony spód wylewamy przygotowaną masę. Tartę ponownie pieczemy przez około 30 minut w 160 stopniach, aż wierzch będzie zrumieniony. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować tartę z piekarnika.
Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu