ßßß Cookit - przepis na Tarta waniliowa z żurawiną i kuchenne zmagania z gramatyką

Tarta waniliowa z żurawiną i kuchenne zmagania z gramatyką

nazwa

Wykonanie

Tę tartę zrobiłam dla mojego małego Tygrysiątka. Tygrysiątko jeszcze się uczy w podstawówce, więc od czasu do czasu tak sobie gotujemy razem w kuchni i rozmawiamy o zawiłościach języka polskiego. Tym razem omawiałyśmy zaimek wskazujący …”tę” czy „tą”?
Tygrysiątko wytwór epoki komputerowej w nosie ma czy „tę” czy „tą”… ale w szkole niestety nie mają w nosie i efekt tego uwidocznił się w dzienniku. Mówię więc do Tygrysiątka:
– Jedz tę tartę, bo jak nie to mi „ nerwa puści” i dostaniesz prosto w twarz tą tartą!
A Tygrysiątko na to, że:
– Z twarzy też się da zjeść .
No to „ nerwa mi puściła”… i „ wyciągnęłam działa większego kalibru”:)
– Jak facet kocha kobietę, to kocha tę kobietę- biernik- rozumiesz? A jak uprawia seks z kobietą- narzędnik- to się kocha z tą kobietą?
Przykład nie był mój …gdzieś to, kiedyś słyszałam i zapadło mi w pamięć…ale zadziałał:)
Zrozumiała i zaszczyciła mnie komentarzem:
– Trzeba było mamo od razu przejść do konkretów.
Tak więc podaję przepis na „ tę” tartę, żebyście się mogli cieszyć „tą” tartą:) Co prawda Tygrysiątko narzekało, że żurawina za cierpka…ale moim zdaniem to właśnie dzięki żurawinie ciasto nie było za słodkie i nabrało wyrazu.
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna – 1,5 szklanki,
otręby owsiane- ½ szklanki,
otręby orkiszowe- ½ szklanki,
masło – 150-175 g,
żółtka- 2 szt,
cukier – 2 łyżki,
sól – szczypta,
woda zimna- 40 ml;
krem:
żółtka – 3 szt,
cukier puder – 60 g,
mąka pszenna- 20 g,
mleko- 250 ml,
wanilia- 1 strąk,
żurawina- 1/2 szklanki;
wierzch bezowy:
białka – 3 szt,
cukier puder- 10 g,
sól- mała szczypta.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z otrębami, szczyptą soli oraz cukrem. Dodać zimne masło i żółtka. Rozcierając masło szybko wyrobić ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię i wstawić na dwie godziny do lodówki. Następnie rozwałkować cienko i wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika- podpiec (ok. 7-10 minut).
W tym czasie przygotować krem. Żółtka ubić z cukrem- mają być puszyste. Dodać do żółtek mąkę i ziarenka wanilii. Zagotować mleko. Gorące mleko wlewać do żółtek i energicznie mieszać. Krem szybko zgęstnieje- postawić krem na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Trochę przestudzić i wylać na gorące, podpieczone ciasto. Równomiernie rozłożyć żurawinę( ja korzystałam z mrożonej).
Białka ubijać ze szczyptą soli i stopniowo dodawać cukier. Pianę wyłożyć na owoce. Piec razem około 30 minut w temperaturze ca 200 stopni.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/tarta-waniliowa-z-zurawina-i-kuchenne-zmagania-z-gramatyka