ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z kremem patissiere i granatem

Tartaletki z kremem patissiere i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 125g masła
- 225g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki wody
*na krem
- 50g cukru
- 3 żółtko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki masła
- 250ml mleka
- odrobina prawdziwej wanilii
*dodatkowo
- 1 granat
Sposób przygotowania:
1. Ciasto zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem pudrem i z solą. Następnie dodajemy posiekane twarde masło, żółtko i wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.
2. Mleko na krem zagotowujemy. Żółtka miksujemy z cukrem, mąką ziemniaczaną, wanilią. Dodajemy stopniowo gorące mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy masło, mieszamy.
3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/05/tartaletki-z-kremem-patissiere-i.html