Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 125g
masła- 225g
mąki pszennej- szczypta
soli- 50g
cukru pudru- 1
żółtko- 2 łyżki
wody*na krem- 50g
cukru- 3
żółtko- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki
masła- 250ml
mleka- odrobina prawdziwej
wanilii*dodatkowo- 1
granatSposób przygotowania:1. Ciasto zaczynamy od wymieszania
mąki z
cukrem pudrem i z
solą. Następnie dodajemy posiekane twarde
masło,
żółtko i
wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.2.
Mleko na krem zagotowujemy.
Żółtka miksujemy z
cukrem,
mąką ziemniaczaną,
wanilią. Dodajemy stopniowo gorące
mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy
masło, mieszamy.3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka
fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy
fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy
granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.