Wykonanie
            Składniki:*na ciasto- 125g 
masła- 225g 
mąki pszennej- szczypta 
soli- 50g 
cukru pudru- 1 
żółtko- 2 łyżki 
wody*na krem- 50g 
cukru- 3 
żółtko- 2 łyżki 
mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki 
masła- 250ml 
mleka- odrobina prawdziwej 
wanilii*dodatkowo- 1 
granatSposób przygotowania:1. Ciasto zaczynamy od wymieszania 
mąki z 
cukrem pudrem i z 
solą. Następnie dodajemy posiekane twarde 
masło, 
żółtko i 
wodę, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 min.2. 
Mleko na krem zagotowujemy. 
Żółtka miksujemy z 
cukrem, 
mąką ziemniaczaną, 
wanilią. Dodajemy stopniowo gorące 
mleko, cały czas miksujemy. Następnie wstawiamy na palnik, by krem zgęstniał (cały czas miksujemy by nie było grudek). Na końcu dodajemy 
masło, mieszamy.3. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykładamy nim tartaletki, na ciasto kładziemy kawałek foli aluminiowej, na to kilka 
fasolek, żeby przy pieczeniu ciasto było równe. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, by się przyrumieniły. Następnie ściągamy 
fasolę z folią, nakładamy krem, posypujemy 
granatem i wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min. Po ostygnięciu wyciągamy z foremek.
