ßßß
 
            
         Składniki:(na 15 sztuk)470 g mąki pszennej + do podsypywania7 g drożdży instant250 ml mleka80 g cukru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego70 g roztopionego masłaszczypta solinadzienie:300-350 g jagód2 stołowe łyżki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejlukier:szklanka cukru pudrukilka łyżek gorącej wodyPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk (ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie!).Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Następnie ciasto dzielimy na porcje po około 60 g. Z każdej z nich formujemy kulkę i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy w misce razem cukrem i mąką ziemniaczaną.Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczamy dłonią, na środek nakładamy kopiatą łyżkę jagodowego farszu i zlepiamy brzegi formując podłużne bułeczki. Najlepiej delikatnie rolować je na blacie, aby nadać im owalny kształt. Jagodzianki umieszczamy łączeniem do dołu na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 15 minut, aż ładnie się przyrumienią.Po upieczeniu studzimy na kratce. W tym czasie składniki lukru dokładnie rozcieramy za pomocą widelca. Lukier powinien być dość rzadki, ponieważ w przeciwnym razie będzie się kruszyć. Gotowym lukrem smarujemy ostudzone jagodzianki.Smacznego!
Składniki:(na 15 sztuk)470 g mąki pszennej + do podsypywania7 g drożdży instant250 ml mleka80 g cukru1 żółtko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego70 g roztopionego masłaszczypta solinadzienie:300-350 g jagód2 stołowe łyżki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejlukier:szklanka cukru pudrukilka łyżek gorącej wodyPrzygotowanie:Mleko podgrzewamy w garnku na małym ogniu. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. W miseczce krótko ucieramy roztopione masło wraz z żółtkiem i ekstraktem waniliowym. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy do niej cukier, sól oraz drożdże. Dolewamy mleko oraz masę z masła i żółtka. Za pomocą drewnianej łyżki mieszamy całość, a następnie wyrabiamy aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się lepić do rąk (ciasto drożdżowe lubi długie zagniatanie!).Z gotowego ciasta formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na około 60-90 minut. Następnie ciasto dzielimy na porcje po około 60 g. Z każdej z nich formujemy kulkę i pozostawiamy na 15 minut do napuszenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jagody mieszamy w misce razem cukrem i mąką ziemniaczaną.Każdą kulę ciasta lekko rozpłaszczamy dłonią, na środek nakładamy kopiatą łyżkę jagodowego farszu i zlepiamy brzegi formując podłużne bułeczki. Najlepiej delikatnie rolować je na blacie, aby nadać im owalny kształt. Jagodzianki umieszczamy łączeniem do dołu na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temperaturze 200 ºC przez około 15 minut, aż ładnie się przyrumienią.Po upieczeniu studzimy na kratce. W tym czasie składniki lukru dokładnie rozcieramy za pomocą widelca. Lukier powinien być dość rzadki, ponieważ w przeciwnym razie będzie się kruszyć. Gotowym lukrem smarujemy ostudzone jagodzianki.Smacznego!