ßßß
Składniki (na 16 sztuk):2 g drożdży instantok 250 ml ciepłego mleka500 g mąki pszennej (dałam typ 500)1 jajko5 żółtek100 g drobnego cukru100 g masła16 łyżek jagód1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka jagódmleko (plus ew. jajko) do posmarowania i lukrucukier puder (do lukru)Wykonanie:Wieczorem:Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie. Wsypać drożdże, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka. Delikatnie zamieszać zagarniając odrobinę mąki. Odstawić na około kwadrans, żeby drożdże ruszyły. W międzyczasie ubić jajko i żółtka z cukrem na puszystą masę. Kiedy drożdże ruszą, dodać ubite jajka, masło i stopniowo dolewać pozostałe mleko cały czas wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto ma być gładkie i elastyczne, będzie też odrobinę mokre. Misę wstawić do worka i odstawić na około 15 - 30 minut. Następnie wstawić do lodówki na noc.Rano:Umyte i osuszone jagody wymieszać z mąką i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i odgazować. Podzielić na 16 równych części. Kawałek ciasta rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę jagód. Ciasto skleić dokładnie (tak jak skleja się pierogi), delikatnie uformować podłużną bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Potrzeba 2 blach, na każdej położyć po 8 bułek. Blachy z bułkami przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pierwszą blachę wstawić na około 16 - 18 minut. Gotowe bułeczki mają być lekko brązowe. Upieczone wyjąc i przełożyć na chwilę na kratkę. Upiec drugą partię. Jeszcze ciepłe jagodzianki polukrować (ja zrobiłam lukier z mleka i cukru pudru).