ßßß
Składniki ( u mnie wyszło 12 szt)500 g mąki pszennej7 g drożdży instant1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru waniliowego1 szklanka mleka1 jajko1/4 szklanki roztopionego masłaSkładniki na nadzienie:300 g jagód (mogą być świeże lub zamrożone)3 łyżki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejSkładniki na kruszonkę:2 łyżki cukru pudru2 łyżki masła1 1/2 łyżki mąkiJagody mieszamy z cukrem i mąką, odstawiamy.Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy drożdże, 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Pozostawiamy ok. 10 min, aż zacznie się pienić. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz gotowy już zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i rozpuszczone masło, jajko, pozostałe mleko- zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.) Po tym czasie jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 12 części ( pewnie moje były większe u Margarytki ciasta starczyło na 16 szt.) Z każdego kawałka formujemy okrągłe placuszki, na środek wykładamy po łyżce jagód, dokładnie lepimy brzegi i staramy się aby jagodzianki miały owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy 20 min. aż troszeczkę podrosną. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Ścieramy ją na tarce lub kruszymy na bułeczkach. Tak przygotowane jagodzianki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut, po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!Przepis oryginalny znajdziecie na stronie : http://margarytka.blogspot.com/2011/03/byle-do-lata-jagodzianki.html