Wykonanie
Ostatnimi czasy
brałam udział w konkursie u
Margarytki, jedna z uczestniczek upiekła Jagodzianki właśnie z jej przepisu, tak się na nie zapatrzyłam, że postanowiłam je popełnić ;)))) Ostatnia porcja
jagód została w zamrażalce, więc, aż korciło, żeby je wykorzystać w ten smakowity sposób.
Ciasto drożdżowe pięknie wyrosło, a jagodzianki wyszły fenomenalne ( oddałam nawet kilka na wynos ;)). Miałam niewielki problem z kruszonką - było tak gorąco, że po kilku sekundach masa rozpuszczała się w dłoniach, nawet po włożeniu jej do zamrażalnika, dlatego nie jestem z niej zadowolona.Polecam Wam te jagodzianki są pyszniutkie !!!
Składniki ( u mnie wyszło 12 szt)500 g
mąki pszennej7 g
drożdży instant1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru waniliowego1 szklanka
mleka1
jajko1/4 szklanki roztopionego
masłaSkładniki na nadzienie:300 g
jagód (mogą być świeże lub zamrożone)3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejSkładniki na kruszonkę:2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masła1 1/2 łyżki
mąkiJagody mieszamy z
cukrem i
mąką, odstawiamy.Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki wsypujemy
drożdże, 1 łyżkę
cukru, 3 łyżki ciepłego
mleka i łyżkę
mąki. Pozostawiamy ok. 10 min, aż zacznie się pienić.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól oraz gotowy już zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy
cukier i rozpuszczone
masło,
jajko, pozostałe
mleko- zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy do ciepłego miejsca, aby ciasto wyrosło- powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.) Po tym czasie jeszcze raz bardzo krótko wyrabiamy ciasto i dzielimy na 12 części ( pewnie moje były większe u
Margarytki ciasta starczyło na 16 szt.) Z każdego kawałka formujemy okrągłe placuszki, na środek wykładamy po łyżce
jagód, dokładnie lepimy brzegi i staramy się aby jagodzianki miały owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy 20 min. aż troszeczkę podrosną. Bułeczki smarujemy roztrzepanym
jajkiem, składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Ścieramy ją na tarce lub kruszymy na bułeczkach. Tak przygotowane jagodzianki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut, po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!Przepis oryginalny znajdziecie na stronie : http://margarytka.blogspot.com/2011/03/byle-do-lata-jagodzianki.html