ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Skoro sezon na jagody trwa to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Ja już to zrobiłam. Pulchne bułeczki nadziewane jagodami, z chrupiącą kruszonką na wierzchu smakują znakomicie. Gdyby nie to, że mam jeszcze milion innych przepisów do wypróbowania, na pewno upiekłabym je jeszcze raz.
Posiłkowałam się recepturą na drożdżówki z rabarbarem, które z kolei piekłam z przepisu Gin .
Składniki na 15 bułeczek po 60 g:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 opakowanie (7 g) suchych drożdży instant
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
55 g cukru
2 szczypty soli
50 g rozpuszczonego masła, może być ciepłe
Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier oraz sól, wbić jajko i dolać połowę mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces można wstawić miskę z ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika.
W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.
Nadzienie jagodowe:
2 szklanki jagód
3 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na bok.
Kruszonka:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
50 g masła, stopionego i gorącego
Mąkę wymieszać z cukrem i zalać gorącym masłem. Wymieszać widelcem, a następnie rozetrzeć delikatnie palcami.
Dodatkowo:
jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 15 części po 60 g, ważąc każdą, by były jednakowej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć, nałożyć porcję jagód z cukrem, dokładnie zlepić i uformować podłużny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu, zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać bułeczki kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Kruszonkę, która spadnie podczas wyrastania umieścić ponownie na wierzchu bułeczek, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 20 minut.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/07/jagodzianki-z-kruszonka.html