Wykonanie
Skoro sezon na
jagody trwa to obowiązkowo trzeba upiec jagodzianki. Ja już to zrobiłam. Pulchne bułeczki nadziewane
jagodami, z chrupiącą kruszonką na wierzchu smakują znakomicie. Gdyby nie to, że mam jeszcze milion innych przepisów do wypróbowania, na pewno upiekłabym je jeszcze raz.Posiłkowałam się recepturą na drożdżówki z
rabarbarem, które z kolei piekłam z przepisu
Gin .Składniki na 15 bułeczek po 60 g:Ciasto:500 g
mąki pszennej1 opakowanie (7 g) suchych
drożdży instant1 szklanka ciepłego
mleka1
jajko55 g
cukru2 szczypty
soli50 g rozpuszczonego
masła, może być ciepłe
Mąkę przesiać do miski, wsypać
drożdże,
cukier oraz
sól, wbić
jajko i dolać połowę
mleka. Zagnieść ciasto, w trakcie dolewając drugą połowę ciepłego
mleka. Następnie stopniowo wlewać ciepłe
masło i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Aby przyspieszyć ten proces można wstawić miskę z
ciastem do lekko nagrzanego (50°C) piekarnika.W tym czasie przygotować nadzienie oraz kruszonkę.Nadzienie
jagodowe:2 szklanki
jagód3 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
mąkiWszystkie składniki wymieszać i odstawić na bok.Kruszonka:3/4 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru50 g
masła, stopionego i gorącego
Mąkę wymieszać z
cukrem i zalać gorącym
masłem. Wymieszać widelcem, a następnie rozetrzeć delikatnie palcami.Dodatkowo:
jajko roztrzepane z łyżką
mleka, do posmarowaniaWyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną
mąką i zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 15 części po 60 g, ważąc każdą, by były jednakowej wielkości. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć, nałożyć porcję
jagód z
cukrem, dokładnie zlepić i uformować podłużny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem zlepieniem do dołu, zachowując odstępy. Posmarować roztrzepanym
jajkiem, posypać bułeczki kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia. Kruszonkę, która spadnie podczas wyrastania umieścić ponownie na wierzchu bułeczek, lekko wciskając w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec 20 minut.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: