Wykonanie
W sezonie letnim musowo muszą być.. jagodzianki :) Takie z duż ą porcją
jagó d, ciepłe z piekarnika takie lubię najbardziej :)Składniki:500 g
mąki pszennej typ 650250 ml ciepłego
mleka 3,2% (nie gorącego)7 g
drożdży instant (lub 25 g świeżych)1
jajko1
żółtko100 g
masła100 g
cukruNadzienie:300g
jagód2 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
Cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z
cukrem i
drożdżami (ze świeżych zrobić zaczyn). Dodać
jajko,
żółtko i ciepłe
mleko. Wyrabiać stopniowo dodając rozpuszczone
masło. Wyrobić gładkie, miękkie ciasto. Trwa to ok 7 mniut robotem z końcówką z hakiem, ręcznie 10-12 minut. Ciasto p rzełożyć do miski wysmarowanej
olejem. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 -1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jagody umyć i osuszyć, posypać
cukrem i
mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.Ciasto podzielić na 16 bułeczek, każda waży ok 60g. Bierzemy kulkę i rozpłaszczamy w dłoni, następnie na każdą kładziemy łyżkę czubatą
jagód. Sklejamy jak pieroga. Następnie kulamy w dłoniach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączniem do dołu. Przykrywamy zwilżonym ręcznikiem lub folią spożywczą do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bułeczki muszą się napuszyć. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 190 C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem*jeśli chcemy polukrować nasze bułeczki, przed włożeniem do piekarnika należy je posmarować roztrzepanym lekko
białkiem.