Wykonanie
Sezon na
jagody uważam za otwarty! Wczoraj pierogi z
jagodami, dzisiaj jagodzianki! Muszę pędzić na zbiory, abym mogła znowu cieszyć się tymi malutkimi kuleczkami, zwanymi
jagodami;)Ciacho wyrobiłam w automacie do wypieku
chleba - cudowne urządzono ułatwia mi życie codziennie;)
Składniki:Ciasto:
mąka pszenna - 500 gramów
drożdże instant - 2 łyżeczki
cukier - 100 gramów
żółtka - 3 sztuki
jajko -1 sztuka
mleko - 1 szklanka plus do posmarowania jagodzianekmasł0 - 80 gramów
cukier waniliowy - 1 sztuka (16g)Nadzienie:
jagody - 16 łyżek (1 łyżka na jedna jagodziankę)
cukier - 2 łyżki
Lukier:
cukier puder - 2 szklanki
woda - 3-4 łyżki
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe jak wspominałam wcześniej wyrobiłam w automacie do pieczenia
chleba. Zajęło to maszynie 1,5h;)Jeśli jednak nie posiadacie takiej maszynki to wyrabiamy ręcznie:
Mąkę łączymy z
cukrem dodajemy
drożdże instant. Następnie zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy
żółtka,
jajko,
masło i całość ugniatamy w misce. Gdy składniki się połączą odstawiamy w ciepłe miejsce. Masa podwoi swoją objętość. Następnie przekładamy na stolnice, chwilę wyrabiamy i ponownie odstawiamy na 40 minut pod przykryciem.
Jagody płukamy i zasypujemy
cukrem. Ciasto dzielimy na 16 części. Delikatnie "rozpłaszczamy" nakładamy łyżkę
jagód i zbieramy ciasto do góry, aby "zamknąć" nadzienie w środku. Formujemy pożądany kształt i układamy na papierze do pieczenia miejscem sklejenia na dół. Smarujemy każdą jagodziankę
mlekiem. Nastawiamy piekarnik na 180*C i pieczemy na środkowej półce 14-15 minut.W tym czasie przygotowujemy
lukier:
Cukier puder łączymy z 3-4 łyżkami ciepłej
wody. Polewamy jeszcze ciepłe jagodzianki.
Smacznego;)