Wykonanie
Szneki
rodem z Wielkopolski, znane w całej Polce jako pyszne drożdżówki z lukrem lub kołacze. U nas także cieszą się dużym powodzeniem, nie odstają od innych wcale;)Ciasto na szneki, wyrabiałam w maszynce do wypieku
chleba, 1,5h i ciacho gotowe do dalszej obróbki. Gdy robione w maszynce
masła nie musiałam topić, gdy ręcznie trzeba roztopić. Do dzieła!

Składniki:
Mąka pszenna - 500g plus do obsypania
drożdże instant - 7g
mleko - 200 ml
cukier - 130 g
cukier waniliowy - 16g (duża torebka)
masło 150g plus do wysmarowana ciasta (ok. 1,5 łyżki)
żółtka - 3 sztuki
sól - 1 szczypta
Lukier:
cukier puder - 1 szklankagorąca
woda -1 łyżka

Wykonanie:Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia
chleba:Na początku dodajemy składniki mokre:
mleko, następnie pokrojone w kostkę
masło,
sól (
sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z
drożdżami),
żółtka,
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.Gdy jednak nie macie maszynki:
Mleko podgrzać. Następnie stopić
masło.
Mąkę wsypać do miski.Zrobić dziurkę, wlać do niej
mleko.Dosypać
cukier i dodać
drożdże, następnie całość wymieszać razem.Od razu dodajemy
żółtka, szczyptę
soli, stopione
masło i
cukier waniliowy.Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.Na stolnice rozsypać
mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym
masłem.Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki
mlekiem (pominęłam ten etap).Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.Gotowe (letnie) polewamy lukrem.
Lukier:Szklankę
cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej
wody - gotowe;)




* Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego
boku - dzięki
czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)