ßßß
Składniki:Mąka pszenna - 500g plus do obsypaniadrożdże instant - 7gmleko - 200 mlcukier - 130 gcukier waniliowy - 16g (duża torebka)masło 150g plus do wysmarowana ciasta (ok. 1,5 łyżki)żółtka - 3 sztukisól - 1 szczyptaLukier:cukier puder - 1 szklankagorąca woda -1 łyżka
Wykonanie:Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia chleba:Na początku dodajemy składniki mokre: mleko, następnie pokrojone w kostkę masło, sól (sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.Gdy jednak nie macie maszynki:Mleko podgrzać. Następnie stopić masło. Mąkę wsypać do miski.Zrobić dziurkę, wlać do niej mleko.Dosypać cukier i dodać drożdże, następnie całość wymieszać razem.Od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy.Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.Na stolnice rozsypać mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym masłem.Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap).Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.Gotowe (letnie) polewamy lukrem.Lukier:Szklankę cukru pudru mieszamy z łyżką gorącej wody - gotowe;)


* Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - dzięki czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)