Wykonanie
Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w
chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w
chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! ;)Do przygotowania pysznego
żurku wykorzystałam produkty
marki ePrezenty!





Składniki na zakwas:350 g
mąki razowejskórka
razowego chleba1 l
wody4 ząbki
czosnku3
liście laurowe5 kulek
ziela angielskiegoSkładniki:100 g
boczku100 g
kiełbasyZakwas przygotowany wcześniej1 litr
bulionu warzywnego (najlepiej z
włoszczyzny)2
listki laurowekilka ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
majeranku1 duża
cebula3
suszone borowiki2 ząbki
czosnku1 łyżka tartego
chrzanu5 łyżek
śmietany 30%4
jajkasól,
pieprzSposób przygotowania zakwasu na żur:Do dużego garnka wsypujemy
mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej
wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą
wodę. Dodajemy 3 ząbki
czosnku,
liście laurowe i
ziele angielskie. Garnek przykrywamy i owiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie 3 dni przerzedzamy zakwas.Sposób przygotowania
żurku:
Chudy boczek i
kiełbasę kroimy w kostkę lub plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę
cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego
bulionu warzywnego wkładamy usmażony
boczek,
kiełbasę,
cebulę oraz
suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość
solą i
pieprzem,
listkiem laurowym,
zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy
jajka na twardo. Zupę przyprawiamy
majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami
czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę
chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami
śmietany i posypujemy świeżymi
ziołami. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego
żuru, a dopiero
potem wlewamy do garnka. Z
chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 3 min. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego
chlebka. Podajemy z plasterkami
jajka ugotowanego na twardo.