ßßß




Składniki na zakwas:350 g mąki razowejskórka razowego chleba1 l wody4 ząbki czosnku3 liście laurowe5 kulek ziela angielskiegoSkładniki:100 g boczku100 g kiełbasyZakwas przygotowany wcześniej1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny)2 listki laurowekilka ziarenek ziela angielskiego1 łyżka majeranku1 duża cebula3 suszone borowiki2 ząbki czosnku1 łyżka tartego chrzanu5 łyżek śmietany 30%4 jajkasól, pieprzSposób przygotowania zakwasu na żur:Do dużego garnka wsypujemy mąkę i zalewamy ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskamy gładką masę. Dolewamy pozostałą wodę. Dodajemy 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy i owiązujemy gazą. Odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce. Po upływie 3 dni przerzedzamy zakwas.Sposób przygotowania żurku:Chudy boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub plastry. Smażymy na patelni, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu, aż składniki ładnie się zrumienią. Do wrzącego bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem i poprzednio przeciśniętym przez praskę ząbkami czosnku. Wlewamy dobrze wymieszany żur i dodajemy łyżkę chrzanu. Całość mieszamy i krótko podgrzewamy. Zupę zaprawiamy trzema łyżkami śmietany i posypujemy świeżymi ziołami. Pamiętajmy o tym, że trzeba ją koniecznie zahartować 4 łyżkami gorącego żuru, a dopiero potem wlewamy do garnka. Z chlebków odcinamy czubki i wydrążamy środek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 3 min. Ciepły żurek nalewamy do podpieczonego chlebka. Podajemy z plasterkami jajka ugotowanego na twardo.