Wykonanie
Uwielbiam
młodą kapustę, staram się przygotowywać ja na wiele sposobów. Tym razem postanowiłam podsmażyć ją z
kiełbasą i
pomidorami, tak by była jeszcze lekko chrupiąca. Podałam z domowymi, tradycyjnymi kopytkami które świetnie pasowały
smakowo.


Składniki: Kopytka:1 kg ugotowanych
ziemniaków1
jajko400g
mąki pszennej( ilość
mąki może się różnić, jest zależna od rodzaju
ziemniaków)1 łyżka
olejusól Zasmażana
młoda kapusta:1 główka
młodej,
słodkiej kapusty4
kiełbasy śląskie2
cebule4 duże mięsiste
pomidory1/2 pęczka posiekanego
koprusól,
pieprz2 łyżki
masła klarowanego Przygotowanie: Kopytka:
Ziemniaki przeciskamy przez prasę , mielimy lub dokładnie ugniatamy.Dodajemy
jajko oraz
mąkę.Wyrabiamy gładkie odchodzące od dłoni ciasto ziemniaczane.Stolnice posypujemy
mąką pszenną.
Ziemniaki dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy cienkie wałeczki, wycinamy z nich zgrabne kopytka.W garnku zagotowujemy
wodę z
solą i łyżką
oleju , wrzucamy kopytka partiami, gotujemy do wypłynięcia. Zasmażana
młoda kapusta:
Kiełbasę oraz
cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na 1 łyżce rozgrzanego
masła klarowanego.
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, także kroimy w kostkę,dodajemy na patelnie.Dusimy do momentu odparowania większości płynu.Z
kapusty odrywamy wierzchnie, twarde liście, szatkujemy.
Kapustę przekładamy do reszty składników na patelni, dodajemy kolejną łyżkę
masła.Danie doprawiamy
koperkiem,
solą i
pieprzem, smażymy kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.

Smacznego