Mięciutkie żeberka pieczone w pysznej, gęstej glazurze. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz sałatki ze świeżych warzyw .Składniki: 2 kg żeberek w pasku2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 opalona cebula4 listki laurowe1 łyża pieprzu czarnego w ziarnach1 łyża ziela angielskiegoGlazura:4 ząbki czosnku250 ml piwa5 łyżek miodu prawdziwego2 łyżki sosu sojowego ciemnego2 łyżki pasty lub sosu chili1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Przygotowanie: Obrane ( pomijając cebulę) , umyte warzywa oraz mięso, umieszczamy w garnku.Zalewamy wodą, dodajmy liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie.Gotujemy do miękkości składników ok 45 min.Mięso wyjmujemy, dzielimy na mniejsze kawałki.( Na wywarze oraz warzywach gotuję zupę)Na patelni roztapiamy łyżkę masła szklimy posiekane drobno ząbki czosnku.Wlewamy piwo oraz miód.Gotujemy na minimalnym gazie.Gdy płyn zacznie parować dodajemy pastę chili oraz sos sojowy.Doprawiamy słodką papryką.Gotujemy na minimalnym gazie do powstania gęstej glazury konsystencji płynnego miodu.Każde żeberko obtaczamy dokładnie w glazurze, układamy na blaszce do pieczeniaPieczemy 35/40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.Smacznego