Wykonanie
Według mnie
kaczka jest bardzo wymagająca. Co prawda pierwszy raz się za nią zabrałam, ale wiem z relacji osób, które ją przygotowywały, że często wychodzi łykowata i gumowa 😉 Podeszłam więc do jej przygotowania jak do wyzwania. Poszperałam w
sieci i skorzystałam z dobrych rad – jak mądrzy ludzie piszą –
kaczkę, aby wyszła krucha należy moczyć w zalewie octowej. I okazuje się, że mądrzy ludzie mają rację
Kaczka, którą upiekłam okazała się krucha i smaczna! Nawet moja 5 letnia córeczka zjadła ją ze smakiem.Po wyjęciu z zalewy natarłam ją mieszanką
miodu,
chilli,
czosnku i
sosu sojowego. Bardzo nam smakowało!
Składniki :
kaczka (około 2 kg),
miód,
chilli,
czosnek (może być granulowany),
sos sojowy.zalewa octowa:1 litr
wody,1 1/2 łyżki
octu 10%,2
cebule pokrojone w piórka,2 ząbki
czosnku rozgniecione tylko nożem,2
marchewki pokrojone w talarki,1/3
selera pokrojonego w plasterki,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,kilka ziarenek
pieprzu,2
papryczki chilli.(ja podwoiłam ilości zalewy, tak aby
kaczka była cała zamoczona)Wykonanie :Przygotowujemy zalewę. Umieszczamy
kaczkę w zalewie i trzymamy w niej całą noc (u mnie to była cała noc i kilka godzin w ciągu dnia.Po wyciągnięciu
kaczki z zalewy nacieramy ją mieszanką
miodu,
sosu sojowego,
chilli i
czosnku. Pieczemy z warzywami z zalewy. Piekłam 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Zalewa podobno nadaje się również świetnie do przygotowania
królika.źródło inspiracji i porad
a to nasz nowy przyjaciel rodziny
Pies moich rodziców Roko