ßßß Cookit - przepis na Kaczka pieczona z warzywami

Kaczka pieczona z warzywami

nazwa

Wykonanie

Według mnie kaczka jest bardzo wymagająca. Co prawda pierwszy raz się za nią zabrałam, ale wiem z relacji osób, które ją przygotowywały, że często wychodzi łykowata i gumowa 😉 Podeszłam więc do jej przygotowania jak do wyzwania. Poszperałam w sieci i skorzystałam z dobrych rad – jak mądrzy ludzie piszą – kaczkę, aby wyszła krucha należy moczyć w zalewie octowej. I okazuje się, że mądrzy ludzie mają rację
Kaczka, którą upiekłam okazała się krucha i smaczna! Nawet moja 5 letnia córeczka zjadła ją ze smakiem.
Po wyjęciu z zalewy natarłam ją mieszanką miodu, chilli, czosnku i sosu sojowego. Bardzo nam smakowało!
Składniki :
kaczka (około 2 kg),
miód,
chilli,
czosnek (może być granulowany),
sos sojowy.
zalewa octowa:
1 litr wody,
1 1/2 łyżki octu 10%,
2 cebule pokrojone w piórka,
2 ząbki czosnku rozgniecione tylko nożem,
2 marchewki pokrojone w talarki,
1/3 selera pokrojonego w plasterki,
sól, pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
kilka ziarenek pieprzu,
2 papryczki chilli.
(ja podwoiłam ilości zalewy, tak aby kaczka była cała zamoczona)
Wykonanie :
Przygotowujemy zalewę. Umieszczamy kaczkę w zalewie i trzymamy w niej całą noc (u mnie to była cała noc i kilka godzin w ciągu dnia.
Po wyciągnięciu kaczki z zalewy nacieramy ją mieszanką miodu, sosu sojowego, chilli i czosnku. Pieczemy z warzywami z zalewy. Piekłam 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Zalewa podobno nadaje się również świetnie do przygotowania królika.
źródło inspiracji i porad
a to nasz nowy przyjaciel rodziny
Pies moich rodziców Roko
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1916