Wykonanie
Zupę
ogórkową zawsze lubiłam, a przynajmniej dotąd tak uważałam. Było tak do dnia, w którym natknęłam się na przepis na ową zupę u
Margarytki . Wszyscy się nim zachwycali, więc postanowiłam spróbować i ja. Zaczęłam robić - niby nic nadzwyczajnego - standardowe składniki plus
miód. No właśnie: miód? Ale stwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już mi nie smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-)ZUPA OGÓRKOWA1 kawałek
żeberka1 kawałek
boczku wędzonego2
marchewki1
pietruszka1/4
selera1
cebula1 ząbek
czosnku4
ziemniaki0,5 kg
kiszonych ogórków2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego6 ziaren
pieprzupieprz mielony0,5 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
masła2 czubate łyżki suchego
ryżuŻeberko myjemy i wkładamy razem z pokrojonym
boczkiem do średniej wielkości garnka, zalewamy około 2l
wody i zagotowujemy. W razie potrzeby zdejmujemy szum.
Cebulę i
czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka wraz z
przyprawami:
zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami
pieprzu.
Marchew,
pietruszkę oraz
seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z
ryżem. Dalej gotujemy a w tym czasie
ogórki ścieramy również na tarce z grubymi oczkami. Następnie podsmażamy je na
maśle przez około 5 minut i wrzucamy je do zupy gdy
ziemniaki zmiękną. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy do smaku
pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i
miodem.SMACZNEGO :-)