ßßß Cookit - przepis na Najlepsza na świecie zupa ogórkowa

Najlepsza na świecie zupa ogórkowa

nazwa

Wykonanie

Zupę ogórkową zawsze lubiłam, a przynajmniej dotąd tak uważałam. Było tak do dnia, w którym natknęłam się na przepis na ową zupę u Margarytki . Wszyscy się nim zachwycali, więc postanowiłam spróbować i ja. Zaczęłam robić - niby nic nadzwyczajnego - standardowe składniki plus miód. No właśnie: miód? Ale stwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już mi nie smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-)
ZUPA OGÓRKOWA
1 kawałek żeberka
1 kawałek boczku wędzonego
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziemniaki
0,5 kg kiszonych ogórków
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
pieprz mielony
0,5 łyżeczki miodu
1 łyżeczka masła
2 czubate łyżki suchego ryżu
Żeberko myjemy i wkładamy razem z pokrojonym boczkiem do średniej wielkości garnka, zalewamy około 2l wody i zagotowujemy. W razie potrzeby zdejmujemy szum. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka wraz z przyprawami: zielem angielskim, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Marchew, pietruszkę oraz seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez około 10 minut. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka razem z ryżem. Dalej gotujemy a w tym czasie ogórki ścieramy również na tarce z grubymi oczkami. Następnie podsmażamy je na maśle przez około 5 minut i wrzucamy je do zupy gdy ziemniaki zmiękną. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy do smaku pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i miodem.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2013/01/najlepsza-na-swiecie-zupa-ogorkowa.html