ßßß
Niezbędne produkty:1 kg wołowiny,1 musztarda ostra,1 słoiczek pesto,Ogórki kiszone,50 gr słoniny,Skórka od chleba,szklanka wina czerwonego,4 marchewki,2 pietruszki,ćwierć selera,1 mały por,2 cebule,100 gram masła,pół główki czosnku,200 gr suszonych śliwekPrzyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól, pieprzDanie powstało podczas testowania nowego Szybkowara.Zaczynamy od kupienia dobrej wołowiny i rozbicia jej dokładnie z obu stron tłuczkiem.Następnie przygotowujemy pocięte w słupki ogórek kiszony, słonina i skórka od chleba.Przygotowujemy marynatę do natarcia mięsa. Mieszamy musztardę z pesto zielonym w stosunku 1:1 i nacieramy nim rozbite i posolone i popieprzone wcześniej mięso
Na każdym kawałku układamy kawałek skórki, słoninę i ogórka a następnie zwijamyTak przygotowane zawijaki zabezpieczmy przed rozwinięciem przebijając wykałaczką lub w przypadku braku wykałaczek możemy owinąć nitką. Wykałaczki lepsze bo nitka po ugotowaniu plącze się i trzeba pamiętać żeby z każdego kawałka ją później dokładnie odwinąć.Przygotowujemy warzywa: marchew, seler, pietruszka, cebulę i czosnek.Kroimy warzywa na małe kawałki i smażymy na patelni lub dnie szybkowara.
Przesmażamy na patelni zawijaki z obu stron
Do przesmażonych warzyw wlewamy szklankę wina, wrzucamy zawijaki i dolewamy wrzącą wodę tak aby zakryła całe mięso.
Zamykamy szybkowar i czekamy aż ustabilizuje się ciśnienie. Niektóre szybkowary sygnalizują to na pokrywce.Od tego momentu utrzymujemy ciśnienie przez 20-25 minut i wyłączamy płytę pozostawiając szybkowar na swoim miejscu. Przez około 15 minut ciśnienie będzie samo schodzić z garnka i dopiero po tym czasie możemy spuścić pozostałą część pary i otworzyć garnek.Wyławiamy zawijaki oraz liść laurowy i ziele (powinny wypłynąć na powierzchnię) a następnie dodajemy masło i miksujemy blenderem powstały sos.
Po wyłożeniu zawijaków na talerz i polaniu sosem prezentują się bardzo dobrze. Zapas sosu podajemy w sosjerce. Jest gęsty i intensywny w smaku.Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.Smacznego!!!






