ßßß Cookit - przepis na Zielono mi - zupa szpinakowa

Zielono mi - zupa szpinakowa

nazwa

Wykonanie

opakowanie mrożonego szpinaku (wg mnie lepszy jest brykiet)
kość wieprzowa lub porcja rosołowa ew. skrzydełka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
4 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka masła
śmietana
4 jajka na twardo
4 ziemniaki
Gotujemy wywar z kości wieprzowej, w połowie gotowania dorzucamy marchewkę pokrojoną w pół talarki, seler i pietruszka w całości (potem wyciągamy), ziemniaki w kostkę.
Wyjmujemy kość i dorzucamy szpinak gotujemy chwile. Na rozgrzanym maśle smażymy cebule pokrojoną wpół piórka oraz czosnek, dorzucamy do zupy.
Zabielamy śmietaną, u nas jajko dodajemy do zupy pokrojone w większą kostkę, ale można dodać ćwiartki jajka bezpośrednio do talerza.
Źródło:http://kulinaria-ariski.blogspot.com/2013/02/zielono-mi-zupa-szpiankowa.html