Wykonanie
HomeNa SłodkoCiasta29GruCiasto
serowo makowe z masą i
biszkoptemLoading...0 Komentarzy

MASA MAKOWA:200 g
maku200 g
cukru4
jaja1,5 łyżki
mąki1,5 łyżki
bułki tartej2 łyżki
miodu1/2 buteleczki
aromatu migdałowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniapo 50 g
rodzynekmigdałóworzechów włoskichdaktylilikier amarettoMASA SEROWA:800g
sera100g
masła1,5 łyżki budyniu
waniliowego5
jajek1i1/3 szkl
cukrucukier waniliowyBISZKOPT :4
jajka4 łyżki
wody100g
maki150g
cukrucukier waniliowy1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMASA ORZECHOWA :250g
masła200g mielonych
orzechów1/2 szkl
cukru1/2 szkl
mleka2-3 łyżki
likieru amarettoSposób przygotowania przepisu:MASA MAKOWA :
Żółtka utrzeć z
cukrem i
miodem na puch, dodać ugotowany i zmielony dwa
razy mak, następnie dodać
mąkę,
bułkę tartą.
Migdały,
orzechy,
daktyle pokroić, zalać razem z
rodzynkami likierem tak, aby
bakalie były zanurzone, odstawić. Z
białek ubić pianę, połączyć z masą
makową, dodać namoczone
bakalie i
aromat migdałowy.MASA SEROWA:Do
sera dodać miękkie
masło i resztę składników, wszystko dokładnie zmiksować.
BISZKOPT:
Żółtka utrzeć z
cukrem,
cukrem waniliowym i
wodą do białości,
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymiesza.Z
białek ubić pianę, połączyć z
ciastem, wylać na blachę, piec około 30 minut w 175*CMASA ORZECHOWA :
Mleko zagotować z
cukrem, wsypać zmielone
orzechy chwilkę pogotować, wystudzić.
Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone
orzechy na koniec dodać
Amaretto.PRZYGOTOWANIE CIASTA:Do wyłożonej papierem do pieczenia formy porcjami nakładać
mak i
ser, porcja obok porcji.Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 35-40 minut w 175 *C.Po upieczeniu dokładnie wystudzić.Na wystudzony placek
serowo- makowy wyłożyć masę, zostawiając kilka łyżek, na masę położyć
biszkopt, posmarować pozostałą masą.


Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab