ßßß
MASA MAKOWA:200 g maku200 g cukru4 jaja1,5 łyżki mąki1,5 łyżki bułki tartej2 łyżki miodu1/2 buteleczki aromatu migdałowego1 łyżeczka proszku do pieczeniapo 50 grodzynekmigdałóworzechów włoskichdaktylilikier amarettoMASA SEROWA:800g sera100g masła1,5 łyżki budyniu waniliowego5 jajek1i1/3 szkl cukrucukier waniliowyBISZKOPT :4 jajka4 łyżki wody100g maki150g cukrucukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA ORZECHOWA :250g masła200g mielonych orzechów1/2 szkl cukru1/2 szkl mleka2-3 łyżki likieru amarettoSposób przygotowania przepisu:MASA MAKOWA :Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch, dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak, następnie dodać mąkę, bułkę tartą. Migdały, orzechy, daktyle pokroić, zalać razem z rodzynkami likierem tak, aby bakalie były zanurzone, odstawić. Z białek ubić pianę, połączyć z masą makową, dodać namoczone bakalie i aromat migdałowy.MASA SEROWA:Do sera dodać miękkie masło i resztę składników, wszystko dokładnie zmiksować.BISZKOPT:Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i wodą do białości, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, wymiesza.Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, wylać na blachę, piec około 30 minut w 175*CMASA ORZECHOWA :Mleko zagotować z cukrem, wsypać zmielone orzechy chwilkę pogotować, wystudzić.Masło dobrze utrzeć, dodać wystudzone orzechy na koniec dodać Amaretto.PRZYGOTOWANIE CIASTA:Do wyłożonej papierem do pieczenia formy porcjami nakładać mak i ser, porcja obok porcji.Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 35-40 minut w 175 *C.Po upieczeniu dokładnie wystudzić.Na wystudzony placek serowo- makowy wyłożyć masę, zostawiając kilka łyżek, na masę położyć biszkopt, posmarować pozostałą masą.
Wszystkie treści oraz zdjęcia umieszczone na stronie są własnością ich autorów i zabrania się ich kopiowania i umieszczania na innych seriwsach bez wcześniejszej zgody autora.Copyright 2013 KulinarnyPrzepis.plvividlab