ßßß
Jeśli do tej pory nie udało Wam się przekonać dzieci do ciasta ze szpinakiem, może tym razem się uda ;). Ciasto szpinakowe z kremem śmietankowym i czerwoną galaretką, przypominające arbuza. Do zielonego ciasta wykorzystujemy liście szpinaku (najlepiej świeże, ze względu na kolor), na nie wykładamy prosty krem śmietankowy i truskawkową galaretkę z czekoladowymi pestkami. Dodatek galaretki to świetny pomysł do ciasta ze szpinakiem, nadaje mu orzeźwienia :).Składniki:270 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego2 duże jajkapół szklanki drobnego cukru do wypiekówpół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego200 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z cytrynyMrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu z ciasta odciąć górkę, nie będzie potrzebna.Krem śmietankowy:125 ml śmietany kremówki 36%125 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.Ponadto:1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)garść gorzkich drobinek czekoladowych czyli chocolate chipsWykonanieGalaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż jest to zalecane na opakowaniu, np. 350 ml. Wystudzić.Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na krem przelać wystudzoną i lekko gęstniejącą galaretkę truskawkową. Gdzieniegdzie rozrzucić chocolate chips, zanurzając je w galaretce. Schłodzić w lodówce do zgęstnienia galaretki.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).