ßßß
Urocze babeczki z Waszego ulubionego zielonego ciasta Leśny Mech :). Oczywiście z dodatkiem szpinaku, bez sztucznych barwników. Nie zdążyłam na św. Patryka, ale Wy na pewno zdążycie na pierwszy dzień wiosny! Babeczki z cytrynową nutką i z kremem cytrynowym, małe porcje ciasta, które łatwiej podać i... czy ułożone na paterze nie wyglądają też bardziej słodko? ;)Składniki na 12 - 14 sztuk:400 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego3 duże jajka3/4 (do 1 szklanki) drobnego cukru do wypieków3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego2 szklanki mąki pszennej2,5 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 cytrynyMrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.Bezpośrednio do masy jajeczno - szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Ciastem wypełnić papilotki wyłożone w formie do muffinów, do pełna. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Po wystudzeniu z babeczek odciąć górkę, pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji.Masa śmietankowo - cytrynowa:250 ml śmietany kremówki 36%250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z cytryny lub kilka kropel aromatu z cytrynyWszystkie składniki powinny być schłodzone.Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.Dodatkowo:świeże owoce jagód/borówki amerykańskiej i granatu, do dekoracjiWykonanieNa babeczki wyłożyć krem śmietankowo - cytrynowy np. przy pomocy rękawa cukierniczego. Po kremie posypać okruchami ciasta, w taki sposób, by przykleiły się do kremu, udekorować owocami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).


