Wykonanie

Wilgotne ciasto z
żurawiną i
pistacjami, taki odrobinę 'keks'
żurawinowy. Pachnące
pomarańczami i
pomarańczowym lukrem. Błyskawiczne do przygotowania - jak w przepisie na muffiny wystarczy wymieszać składniki. Długo utrzymuje świeżość. Tak wspaniałe, że po prostu nie można się od niego oderwać, chyba większość zjadłam sama (and I'm not even sorry ;)). Z przepisu można też upiec muffiny.Składniki:250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1 duże
jajko160 g drobnego
cukru do wypieków240 ml
kefiru lub
maślanki80 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy110 g czyli około 1 szklanka
żurawiny (świeżej lub mrożonej), posiekanej na mniejsze kawałki65 g niesolonych
pistacji, z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu umieścić
jajko,
cukier,
kefir lub
maślankę,
olej,
wanilię i skórkę z
pomrańczy. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do naczynia przesiać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać
żurawinę i
pistacje, krótko wymieszać.Formę małą keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną, nadmiar
mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC bez termoobiegu przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie wyjąć na paterę. Polukrować.
Lukier pomarańczowy:pół szklanki
cukru pudru1,5 - 2 łyżki wrzącej
wodyskórka otarta z 1
pomarańczySkładniki na
lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 1,5 łyżki
wody i rozetrzeć grzbietem łyżki na bezgrudkowy
lukier. Jeśli
lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę
cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę
wody i rozetrzeć.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction, przepis zmodyfikowany.