ßßß
Wilgotne ciasto z żurawiną i pistacjami, taki odrobinę 'keks' żurawinowy. Pachnące pomarańczami i pomarańczowym lukrem. Błyskawiczne do przygotowania - jak w przepisie na muffiny wystarczy wymieszać składniki. Długo utrzymuje świeżość. Tak wspaniałe, że po prostu nie można się od niego oderwać, chyba większość zjadłam sama (and I'm not even sorry ;)). Z przepisu można też upiec muffiny.Składniki:250 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniapół łyżeczki sody oczyszczonej1 duże jajko160 g drobnego cukru do wypieków240 ml kefiru lub maślanki80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 łyżeczka ekstraktu z waniliiświeżo otarta skórka z 1 pomarańczy110 g czyli około 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej), posiekanej na mniejsze kawałki65 g niesolonych pistacji, z grubsza posiekanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu umieścić jajko, cukier, kefir lub maślankę, olej, wanilię i skórkę z pomrańczy. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać żurawinę i pistacje, krótko wymieszać.Formę małą keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC bez termoobiegu przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie a następnie wyjąć na paterę. Polukrować.Lukier pomarańczowy:pół szklanki cukru pudru1,5 - 2 łyżki wrzącej wodyskórka otarta z 1 pomarańczySkładniki na lukier umieścić w naczyniu, zaczynając od 1,5 łyżki wody i rozetrzeć grzbietem łyżki na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody i rozetrzeć.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Sally's Baking Addiction, przepis zmodyfikowany.