ßßß



400 ml zsiadłego mleka, maślanki ewentualnie kefiru (wg mnie najlepsze ze zsiadłym mlekiem)2 jaja1 łyżeczka sody (z małą górką)2 pełne szklanki mąki pszennej1 kopiasta łyżka cukru z waniliąszczypta solidodatkowo:ulubione owoce pokrojone na mniejsze cząstkicukier puder do posypaniaZsiadłe mleko miksujemy krótko z jajami, następnie wsypujemy mąkę, sodę, cukier z wanilią i sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.
Jeśli robimy je np z jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy owoce, smażymy na złoto z obu stron.
Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem konfitury.