Wykonanie
Błyskawiczne placuszki, których smak kojarzy mi się z dzieciństwem... Można dodać do nich ulubione
owoce, u mnie wersja z jabłuszkami.Porcja na około 22 sztuki.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/44528906.jpg)
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/-1451824083.jpg)
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/-420568474.jpg)
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/-1851493437.jpg)
400 ml
zsiadłego mleka,
maślanki ewentualnie
kefiru (wg mnie najlepsze ze
zsiadłym mlekiem)2
jaja1 łyżeczka
sody (z małą górką)2 pełne szklanki
mąki pszennej1 kopiasta łyżka
cukru z
waniliąszczypta
solidodatkowo:ulubione
owoce pokrojone na mniejsze cząstki
cukier puder do posypania
Zsiadłe mleko miksujemy krótko z
jajami, następnie wsypujemy
mąkę,
sodę,
cukier z
wanilią i
sól, miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto ma być gęste.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/-2117880749.jpg)
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/823537219.jpg)
Jeśli robimy je np z
jabłkami, obieramy je i kroimy na plasterki.Na patelni rozgrzewamy
olej, kładziemy porcje ciasta z 1 łyżki, na wierzch układamy
owoce, smażymy na złoto z obu stron.
![](/Data/Images/zcukrempudrem.blogspot.com\2015_slash_05_slash_sodziaki/l/-1585320127.jpg)
Potem osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy
cukrem pudrem lub zjadamy na przykład z dodatkiem
konfitury.