ßßß
 
            
         Składniki:1 szkl. kefiru lub maślanki1 jajkoszczypta soliłyżeczka cukru2 łyżeczki sodyok. 500 g mąki pszennej
Składniki:1 szkl. kefiru lub maślanki1 jajkoszczypta soliłyżeczka cukru2 łyżeczki sodyok. 500 g mąki pszennej Sposób przygotowania:Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól, cukier, jajko i kefir. Wszystko wyrób łyżką podsypując mąką. Dodaj sodę i nadal wyrabiaj. Ciasto musi być dość luźne, ale powinno dać się przenieść na stolnicę.Ułóż je na grubej warstwie mąki i delikatnie zagniataj z mąką. Wyrobione ciasto rozwałkuj dość grubo na ok. 2 cm. Oprószoną mąką szklanką wycinaj kółeczka i odkładaj na oprószone mąką miejsce. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.Smaż na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron.
Sposób przygotowania:Jajko wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Do dużej miski wsyp połowę mąki, dodaj sól, cukier, jajko i kefir. Wszystko wyrób łyżką podsypując mąką. Dodaj sodę i nadal wyrabiaj. Ciasto musi być dość luźne, ale powinno dać się przenieść na stolnicę.Ułóż je na grubej warstwie mąki i delikatnie zagniataj z mąką. Wyrobione ciasto rozwałkuj dość grubo na ok. 2 cm. Oprószoną mąką szklanką wycinaj kółeczka i odkładaj na oprószone mąką miejsce. Przykryj ściereczką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia.Smaż na suchej, średnio rozgrzanej patelni z obu stron.