Wykonanie
Babeczki z
żurawiną i kremem z
białej czekolady to połączenie kwaśnego i słodkiego smaku w małej babeczce :-). Przed przystąpieniem do wykonania trzeba pamiętać, by krem z
białej czekolady przygotować dzień wcześniej by kolejnego dnia tylko go ubić. Urocze, pyszne, nowy pomysł na wykorzystanie
żurawiny w wypiekach, bardzo polecam!Składniki na 12 babeczek:125 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże
jajka1/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczy170 g
żurawiny, świeżej lub mrożonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt z
pomarańczy i zmiksować.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać
mąkę na przemian z
maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników. Dodać
żurawinę i wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Krem z
białej czekolady:250 g
białej czekolady, posiekanej400 ml
śmietany kremówki 36%
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zestawić z palnika. Dodać
białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się
czekolady, w razie konieczności przetrzeć przez sitko. Wystudzić, wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin.Schłodzoną masę
czekoladową wyjąć z lodówki i ubić (końcówkami miksera do ubijania
białek), do otrzymania gęstego kremu zachowującego swój kształt.Dodatkowo:50 g
żurawiny2 łyżki
cukru1/4 szklanki
wodyWszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i zagotować o momentu popękania
żurawiny, nie dłużej. Odcedzić na sitku i obtoczyć w cukrze. Wystudzić.Wykonanie:Krem z
białej czekolady przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką (tylką) np. Wilton 1M. Każdą babeczkę udekorować. Na górę wetknąć 'ośnieżoną'
cukrem żurawinę.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).