ßßß
To prawdziwy klasyk z południa Stanów Zjednoczonych. Ma cudownie czekoladowo - kremową konsystencję i właśnie od słowa 'mud' (bagno), przypominającego rozlewiska delty Mississippi wzięło swoją nazwę. Ciasto jest bardzo 'czekoladożerne', słodkie, wilgotne, jednak wbrew temu, co sugeruje nazwa, ciasto nie jest ciężkie i błotniste. Jest miękkie i rozpływa się w ustach, niemalże bez gryzienia! Za wyszukanie i nadesłanie do mnie przepisu dziękuję Joasi :-).Składniki:250 g masła250 g gorzkiej czekolady2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej180 ml wody300 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia70 g kakao250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej, wedle uznania)4 jajka120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)2 łyżki olejuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył 'kołnierz' nad formą na 2 cm.W rondelku o grubym dnie rozpuścić: 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając łyżką aż do uzyskania gładkiego sosu.Zdjąć z ognia i zostawić do przestudzenia.Do miseczki wsypać przesianą mąkę razem z kakao, proszkiem i sodą i wymieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane wcześniej z maślanką i olejem, mieszając rózgą kuchenną. Powoli dodawać masę z czekoladą, mieszając rózgą kuchenną, na końcu przelać ciasto do przygotowanej formy.Piec w 160ºC przez około 1 godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzać już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne, lecz nie może być surowe. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.Polewa:250 g gorzkiej czekolady, posiekanej120 g śmietany kremówki 30%Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją na Mud Cake, pokrywając całkowicie jego powierzchnię (boki również)./Polewę zrobiłam z połowy składników/.Udekorować czekoladowymi zdobieniami wedle własnego uznania i podawać. Doskonałym dodatkiem będzie bita śmietana z dodatkiem wanilii bądź cynamonu.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Rosalba Gioffre ' Czekolada. Nowa harmonia smaku'.