ßßß
250 g masła250 g gorzkiej czekolady2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej180 ml wody300 g mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejpół łyżeczki proszku do pieczenia70 g kakao250 g cukru (lub mniej wedle uznania)4 jajka120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)2 łyżki olejuPolewa250 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej120 g śmietanki 30 %Tortownicę )2--22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad formę i tworzył "kołnierz"W garnuszku rozpuścić do uzyskania gładkiej masy wodę, masło czekoladę i kawę rozpuszczalną..Zostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia , kakaem i cukrem, dodać jajka roztrzepane z maślanką i olejem. Powoli dodawać przestudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec w temperaturze 160 st ( w zależności od piekarnika od 55 min do 120 minut ważne aby ciasta nie przesuszyć ale piec do suchego patyczka). Ciasto pozostawić w formie do przestudzenia. Kiedy będzie zimne polać polewą.