Wykonanie
Mississipi Mud
cake- czyli bagienne ciasto
czekoladowe.Mimo nazwy casio wcale nie należy do tych ciężkich i błotnistych.Mocno
czekoladowe, ale nie za słodkie, dl mnie trochę przypomina naszego murzynka, z tym,że składa się z bardziej "szlachetnych" składników..Polecam wszystkim czekoladożercą. Przepis znaleziony na Moje Wypieki .

250 g
masła250 g
gorzkiej czekolady2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej180 ml
wody300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół łyżeczki
proszku do pieczenia70 g
kakao250 g
cukru (lub mniej wedle uznania)4
jajka120 ml
maślanki (lub
kefiru,
zsiadłego mleka,
jogurtu naturalnego)2 łyżki
olejuPolewa250 g
czekolady (gorzkiej lub
mlecznej120 g
śmietanki 30 %Tortownicę )2--22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak aby wystawał on ponad formę i tworzył "kołnierz"W garnuszku rozpuścić do uzyskania gładkiej masy
wodę,
masło czekoladę i
kawę rozpuszczalną..Zostawić do ostygnięcia. W misce wymieszać
mąkę z
sodą,
proszkiem do pieczenia ,
kakaem i
cukrem, dodać
jajka roztrzepane z
maślanką i
olejem. Powoli dodawać przestudzoną masę
czekoladową. Dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy. Piec w temperaturze 160 st ( w zależności od piekarnika od 55 min do 120 minut ważne aby ciasta nie przesuszyć ale piec do suchego patyczka). Ciasto pozostawić w formie do przestudzenia. Kiedy będzie zimne polać polewą.

