Wykonanie

Nie ma świąt bez chociaż jednego babeczkowego wypieku, tym bardziej, że świąteczne, piękne papilotki do wypieków kuszą, oj kuszą... :-). Tym razem skromnie, ale bardzo smacznie - proste babeczki
pomarańczowe z
makiem i polewą z
białej czekolady. Zamiast nich można oczywiście upiec jedną większą babkę, smacznego :-).Składniki na 10 babeczek:125 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków200 g
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej2 duże
jajka1/4 szklanki
maślanki lub
kefiru1 łyżeczka ekstraktu z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżki
makuWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z
cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt i skórkę z
pomarańczy,
mak, zmiksować.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać
mąkę na przemian z
maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.Polewa z
białej czekolady:100 g
białej czekolady, posiekanej40 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%W garnuszku nad parującym wrzątkiem umieścić
czekoladę i kremówkę. Odczekać kilka minut, do roztopienia się
czekolady, co pewien czas mieszając. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.Smacznego :-).


