ßßß Cookit - przepis na Cupcake z malinami i białą czekoladą

Cupcake z malinami i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Muffiny z malinami i białą czekoladą idealne na Wielkanoc dzięki czekoladowym jajeczkom (ale idealne na każdy inny dzień roku 🙂 ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM 🙂
Wydruk przepisu
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
babeczek
Składniki
Babeczki
2 szklanki mąki pszennej
3 ⁄ 4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ⁄ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)
2 szt. jajek
100 g masła(rozpuszczonego)
1 szklanka maślanki
200 g malin(mrożone lub świeże)
1 szt. pomarańczy(otartej skórki i wyciśniętego soku)
Polewa
100 g białej czekolady
2 łyżki serka mascarpone(czubate)
1 paczka jajek czekoladowych*(opcjonalnie)
Kuchnia Amerykańska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 25 minut
Czas oczekiwania 2 godziny
Porcje
babeczek
Składniki
Babeczki
2 szklanki mąki pszennej
3 ⁄ 4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ⁄ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka pasty waniliowej(lub ekstraktu waniliowego)
2 szt. jajek
100 g masła(rozpuszczonego)
1 szklanka maślanki
200 g malin(mrożone lub świeże)
1 szt. pomarańczy(otartej skórki i wyciśniętego soku)
Polewa
100 g białej czekolady
2 łyżki serka mascarpone(czubate)
1 paczka jajek czekoladowych*(opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Babeczki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Wymieszać.
Do suchych składników dodać wyciśnięty sok z pomarańczy, jajka, maślankę i rozpuszczone masło. Wszystko wymieszać (łyżką lub trzepaczką) na jednolitą masę.
Do papilotek nałożyć po łyżce ciasta, następnie dodać po kilka malin do każdej babeczki. Maliny przykryć kolejną warstwą caista.
Babeczki piec około 20 - 25 minut do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ostudzić.
Polewa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Do czekolady dodać 2 łyżki mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolita masę.
Ostudzone babeczki udekorować polewą i czekoladowymi jajeczkami.
Inne informacje
Udostępnij ten przepis
Źródło:http://wypiekirumience.pl/recipe/wielkanocne-muffiny