Wykonanie
Babki, babki... Nie ma Świąt Wielkanocnych bez babki chyba w żadnym domu. Dlatego w tym roku postanowiłam zmierzyć się z wyzwaniem. Babki bowiem to mój koszmar - bardzo często wyciągam z piekarnika wzorcowe zakalce, i nie potrafię nic na to poradzić. Przestrzegam wszystkich zasad, a i tak efekt jest raczej opłakany. Jednak tym razem się udało - i to dwa
razy w ciągu dnia. Dumna jestem z siebie niesłychanie.Wizyta u koleżanki była doskonałym pretekstem do upieczenia babki. Nie mogłam się jednam zdecydować - kusiły mnie dwie. Składniki miałam w domu do obu. Niewiele więc myśląc, we wtorek zabrałam się za pieczenie - po
trzech godzinach całe mieszkanie intensywnie pachniało, a na
stole dumnie prężyły się dwie sztuki. Obie udane, wyrośnięte i puchate. Pełen sukces i dzika radość. Hmm... Może nawet wielkanocna babka właściwa się uda...?Zacznę od babki budyniowej, bo zasmakowała mi bardzo, a poza tym zaskakuje prostotą wykonania. Raptem kilka składników, ubić
białka, resztę utrzeć, i hop - do piekarnika. Rośnie pięknie, pachnie obłędnie. Smakuje wspaniale - cudownie śmietankowa, bardzo delikatna, nie sucha. Przez dodatek
budyni smakuje po prostu wyjątkowo. U mnie polana słodką
czekoladą i posypana cukrowymi perełkami - zgodnie z założeniem, synek koleżanki był zachwycony i się zajadał. My zresztą też - tej babce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka.Przepis znalazłam na blogu Z
cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć
cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.

Składniki:(na formę z kominkiem o średnicy 22 cm)5
jajek250 ml
śmietany kremówki (38%)180 g
cukru3 budynie
śmietankowe bez
cukru (po 40 g każdy)170 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniadodatkowo:100 g
mlecznej czekolady (30%)50 g ciemnej
czekolady (75%)50 ml
śmietany kremówki (38%)
cukrowe perełki
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać
śmietanę, cały czas miksując.
Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem, wymieszać. Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W
trzech partiach dodać pianę z
białek, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka.Przestudzić, wyjąć z formy.
Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli
wodnej. Przestudzić.Babkę ułożyć na talerzu
spodem do góry, polać
czekoladą, posypać cukrowymi perełkami.Smacznego!Użyłam formy z kominem o średnicy 26 cm - i, moim zdaniem, była za duża. Babka wyszła jednak dość płaska. W przepisie podałam 22 cm średnicy - wtedy powinna wyjść nieco wyższa, bardziej efektowna.