Tarta na spodzie z batatów

nazwa

Wykonanie

Tarta na spodzie z batatów to doskonała przekąska dla wegetarian oraz osób, które lubią niecodzienne dania. Przyznam, że najlepiej sprawdzi się na przystawkę. Ciekawa forma tarty zainteresuje z pewnością każdego. Jeżeli lubicie nowości, koniecznie musicie ją przygotować. Mimo wszystko, jednak wolę tradycyjne tarty, które mają chrupiący, glutenowy spód 😉 Jednak taka tarta na spodzie z batatów będzie zdrową odmianą w Waszym codziennym menu. Przepis na to danie otrzymałam razem z produktami do Healthy Cook – to ciekawa forma cateringu. Dowożą Wam dokładną ilość składników potrzebną do przygotowania dania oraz oczywiście przepis. Co tydzień znajdziecie u nich inne, bardzo różnorodne menu 🙂 Zajrzyjcie tam, szczególnie, jeżeli jesteście osobami, które nie mają czasu na planowanie posiłków oraz zakupy.
Zobacz też:
Tarta z łososiem według Michela Moran
Tarta z boczkiem i cebulą
Tarta z brokułami, łososiem i pomidorami
Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
batat
opakowanie świeżego szpinaku
cebula
jajko
2 ząbki czosnku
300g jogurtu naturalnego
3 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oleju kokosowego
3 suszone pomidory
papryczka chili
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz
forma do tarty o średnicy ok. 20 cm
Przepis
1
Batata myjemy i kroimy na plastry grubości około 2 mm. Podsmażamy na oleju kokosowym z obu stron. Następnie wykładamy nimi formę do tarty.
2
Następnie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy szpinak oraz posiekane w paski pomidory - smażymy do momentu, aż szpinak straci swoją objętość.
3
Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy jogurt, jajko, parmezan, pokrojoną w plasterki papryczkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie razem mieszamy.
4
Całą masę wlewamy na spód z batatów. Jeżeli bataty Wam wystają spoza formy, zawińcie je na masę, jak na zdjęciu. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2018/06/tarta-na-spodzie-z-batatow