ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka w temperaturze pokojowej1/3 szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej3 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaNasączenia:sok z jednej dużej pomarańczy1 łyżka cukru pudruDodatkowo:4-5 łyżek konfitury pomarańczowej lub dżemu brzoskwiniowego3 paczki galaretki pomarańczowejSkładniki na czekoladową polewę:100 g gorzkiej czekolady2 łyżki masła80 ml śmietany kremówkiWykonanie:Zaczynamy od galaretki:Do większego naczynia wsypujemy galaretki, zalewamy gorąca, ale niewrzącą wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę do pieczenia ciasta o wymiarach 20-30 cm wykładamy folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy, ja dała więcej arkuszy foli, ale nie polecam tak robić, galaretka powlewała się pomiędzy foli i ciężko było ja wyciągnąć). Przestudzoną płynną galaretka wlać do formy i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki.Jak galaretka będzie już twarda wyjąć ją za pomocą foli (najlepiej przy pomocy drugiej osoby) i odłożyć folią na dużą deskę, wstawić z powrotem do lodówki.Formę myjemy i osuszamy. Na dno formy układamy prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy nie musimy niczym smarować. Odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem).Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując stopniowo przesiewamy suche składniki (mąki i proszek). Puszyste ciasto przekładamy formy i pieczemy ok. 22 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nasączenie:Z pomarańczy wyciskamy sok, rozmieszujemy go z cukrem pudrem i równomiernie skrapiamy biszkopt. Następnie cały biszkopt smarujemy cienką warstwą dżemu lub konfitury. Na wierzch wykładamy galaretkę folia do góry i zdejmujemy folie.Polewa:W małym rondelku zagotowujemy śmietanę, zdejmujemy rondel z ognia i wrzucamy masło oraz połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.Przestudzoną polewą polewamy ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni galaretki nożem. Odstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.Smacznego!
Źródło przepisu: Kwestia Smaku