Wykonanie
Puszysty
biszkopt, nasączony
sokiem z
pomarańczy … posmarowany
konfiturą pomarańczową … przykryty
galaretką … także
pomarańczową i … w dodatku polany
czekoladowa polewą … prawdziwa delicja!

Składniki na
biszkopt:4
jajka w temperaturze pokojowej1/3 szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej3 łyżki
maki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNasączenia:sok z jednej dużej
pomarańczy1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:4-5 łyżek
konfitury pomarańczowej lub
dżemu brzoskwiniowego3 paczki
galaretki pomarańczowejSkładniki na
czekoladową polewę:100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła80 ml
śmietany kremówkiWykonanie:Zaczynamy od
galaretki:Do większego naczynia wsypujemy
galaretki, zalewamy gorąca, ale niewrzącą
wodą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę do pieczenia ciasta o wymiarach 20-30 cm wykładamy folią spożywczą (jednym kawałkiem położonym wzdłuż formy, ja dała więcej arkuszy foli, ale nie polecam tak robić,
galaretka powlewała się pomiędzy foli i ciężko było ja wyciągnąć). Przestudzoną płynną
galaretka wlać do formy i wstawić do całkowitego stężenia do lodówki.Jak
galaretka będzie już twarda wyjąć ją za pomocą foli (najlepiej przy pomocy drugiej osoby) i odłożyć folią na dużą deskę, wstawić z powrotem do lodówki.Formę myjemy i osuszamy. Na dno formy układamy prostokąt wycięty z papieru do pieczenia.
Boków formy nie musimy niczym smarować. Odstawiamy.Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C (ja piekłam z termoobiegiem).
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując stopniowo przesiewamy suche składniki (
mąki i proszek). Puszyste ciasto przekładamy formy i pieczemy ok. 22 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Nasączenie:Z
pomarańczy wyciskamy sok, rozmieszujemy go z
cukrem pudrem i równomiernie skrapiamy
biszkopt. Następnie cały
biszkopt smarujemy cienką warstwą
dżemu lub
konfitury. Na wierzch wykładamy
galaretkę folia do góry i zdejmujemy folie.Polewa:W małym rondelku zagotowujemy
śmietanę, zdejmujemy rondel z ognia i wrzucamy
masło oraz połamaną
czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty a następnie dokładnie mieszamy do czasu uzyskania gładkiej polewy. Odstawiamy do przestygnięcia.Przestudzoną polewą polewamy ciasto i rozprowadzamy po całej powierzchni
galaretki nożem. Odstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.Smacznego!

Źródło przepisu: Kwestia Smaku